Европейският съюз и Обединеното кралство засилват преговорите за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната след подписването на ново търговско споразумение за Северна Ирландия, съобщава британският вестник The Financial Times.

Дневният ред включва укрепване на отношенията в областта на производството на оръжия, споделянето на разузнавателна информация, киберсигурността, борбата с тероризма и разширяване на сътрудничеството на Лондон с Европейската агенция по отбрана.

"Имаме интерес и винаги сме били отворени [за обсъждане на военни въпроси]", цитира вестникът думите на един от представителите на Общността. Като цяло растежът на отбранителния потенциал на Европа е в наш интерес, добави той.

Изданието припомня, през 2022 г. Обединеното кралство се присъедини към програмата за Постоянно структурно сътрудничество (PESCO), чиято цел е да ускори транспортирането на военно оборудване на европейския континент.

Споразумението от петък между Брюксел и Лондон за Северна Ирландия реши един от основните проблеми, възникнали след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз - несигурният статут на границата между Северна Ирландия, която е част от кралството, и Ирландия, член на ЕС.