Мнозинството от британците подкрепят повторното присъединяване на страната към единния пазар на Европейския съюз, въпреки че това би означавало възстановяване на свободното движение на работници от Блока. Това показва проучване на YouGov, цитирано от Reuters.

Ограничаването на имиграцията бе основна причина британците да гласуват за напускане на Европейския съюз през 2016 г.

Проучванията през последните месеци показват, че мнозинството от хората сега смятат, че Брекзит вече е грешка, а проучването от сряда идва по-малко от седмица след данните, които показаха, че годишната нетна миграция към Обединеното кралство е достигнала рекордно високо ниво миналата година – повече от двойно повече записани в годината преди вота "за“ излизане от структурите на Общността.

Проучването на YouGov показа, че 57% от британците сега биха подкрепили присъединяването към единния пазар, дори ако това означава възобновяване на свободното движение на хора, политика, която доведе до преместването на милиони семейства и работници във Великобритания по време на членството на страната.

Всеки пети човек се противопоставя.

Подкрепата за присъединяване към единния пазар, който също така гарантира свободното движение на стоки и услуги, е разделена по политически линии.

Сред анкетираните, които гласуваха за напускане на ЕС и които биха подкрепили опозиционната Лейбъристка партия на следващите избори, 53% подкрепят членството в единния пазар, а 31% са против.

От онези, които са гласували за Брекзит и възнамеряват да гласуват за управляващите консерватори, само 29% биха подкрепили връщане към единния пазар, а 54% са против.

Лейбъристите, които са на път да спечелят следващите избори според проучванията на общественото мнение, обещаха да подобрят търговските отношения на страната с ЕС, но лидерът им Кийр Стармър увери,, че не иска връщане към единния пазар.

Като цяло проучването показва, че 72% от британците искат страната да има по-тесни връзки с Европейския съюз.