Само един на всеки десет души казва, че напускането на ЕС е помогнало на финансовото му състояние, съобщава The Guardian. Според анкета на Opinium явно мнозинство от британците смятат, че напускането "е имало отрицателно въздействие върху икономиката на страната, довело е до по-високи цени в магазините и е възпрепятствало опитите на правителството да постави под контрол имиграцията".

Премиерът Риши Сунак вече трябва да започне да се тревожи, отбелязва изданието. Анкета показва, че седем години и половина след референдума британското общество смята, че решението за напускане на ЕС е било грешка. Само 22% от гласувалите смятат, че решението е правилно за Обединеното кралство.

Недоволството в обществото расте. "Дори аспекти, които преди бяха разглеждани като потенциални ползи от напускането на ЕС“, започнаха да се възприемат негативно, казва Джеймс Крауч, ръководител на политиката и обществените въпроси в Opinium. Хората смятат, че правителството не се справя добре с процедурата за напускане.

Но в същото време експертите отбелязват, че това едва ли ще окаже значително влияние върху предстоящите избори, тъй като избирателите ще бъдат загрижени за по-належащи вътрешни проблеми.

Първоначално напускането на ЕС трябваше да помогне за "деблокиране на политическата система“, но това не се случи. Ето защо сега дори онези, които преди са подкрепяли консерваторите, са убедени, че за фундаментални промени те трябва да бъдат свалени.

Освен това за Обединеното кралство трябваше да започне "ерата на глобалната търговия“, но това също не се случи. Много гласоподаватели стигнаха до извода, че решението само е навредило на търговията и "е имало отрицателно въздействие върху способността на британските компании да внасят стоки извън ЕС“.