Делът на британците, които смятат, че Брекзит е грешка, достигна нов рекорд този месец, показа проучване на социолозите от YouGov във вторник, предава Reuters.

57% от британците казват, че решението за напускане на Европейския съюз през 2016 г. е било грешка, в сравнение с 32%, които смятат, че е правилно.

Повече от половината - 55% - казват, че биха гласували за повторно присъединяване към ЕС, срещу 31%, които казаха, че биха останали извън, ако днес се проведе референдум.

YouGov отбелязва, че резултатите отбелязват "умерена промяна“ от януари 2021 г., когато 49% казват, че биха гласували за повторно присъединяване и 37% за оставане навън.

Премиерът Риши Сунак заяви през май, че Брекзит носи ползи, цитирайки водещата си политика за свободни пристанища и намаляване на ДДС, които според него ще направят бирата и санитарните продукти по-евтини.

Икономистите казват, че свободните пристанища - специалните зони, съдържащи данъчни и митнически облекчения и опростени търговски разпоредби - е малко вероятно да стимулират икономиката на Великобритания, но може да имат ограничена стойност като инструмент за регионално развитие.

Британските бизнес инвестиции почти не са нараснали от средата на 2016 г., за разлика от други развити икономики. Докато подкрепящите Брекзит икономисти посочват факта, че капиталът е нараснал силно през годините преди 2016 г. и е трябвало да се забави, бизнес проучванията сочат Брекзит като една от причините за стагнацията.

Проучването на YouGov сред повече от 2000 британци показа, че 63% сега смятат Брекзит за по-скоро провал, отколкото успех, в сравнение с 12%, които го смятат за повече успех. Други 18% казват, че не е нито едното, нито другото.