Найджъл Фараж, един от най-големите защитници на излизането на Великобритания от Европейския съюз, смята, че Брекзит се е провалил, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки в програмата Newsnight на BBC в понеделник вечерта, бившият лидер на партията за Брекзит – една от най-известните фигури в цялата кампания – призна, че Обединеното кралство не е спечелило икономически от напускането на блока.

"Страхувам се, че Брекзит доказа, че нашите политици са толкова безполезни, колкото комисарите в Брюксел. Ние се справихме с това тотално зле“, заяви Фараж, отговаряйки на набор от данни, които предполагат, че е имало отрицателно икономическо въздействие от Брекзит.

"Брекзит се провали“, добави той. "Не успяхме да постигнем Брекзит и торите ни разочароваха много, много лошо“.

Запитан дали Обединеното кралство би било по-добре да остане в ЕС, Фараж настоя, че не си го е помислял "дори за момент“.

Икономиката на Обединеното кралство се бори да се възстанови след тройните шокове на пандемията, войната в Украйна и турбулентността на излизането на Великобритания от ЕС.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че растежът на британския БВП ще бъде вторият най-лош след Русия сред големите икономики; докато правителственият икономически наблюдател, Службата за бюджетна отговорност, посочи с пръст Брекзит за значителен спад в интензивността на търговията в Обединеното кралство.

Фараж, който сега води шоу в британския канал GB News, отказа да изключи политическо завръщане. В момента той е почетен президент на популистката дясна партия за реформи в Обединеното кралство, която е създадена от основаната от него партия Брекзит.

Текущият лидер на Reform U.K. Ричард Тайс казва, че партията ще се противопостави на всеки депутат от торите на следващите избори, виждайки шанс да спечели гласовете на консерваторите отдясно.