Проучване на YouGov сред повече от 2000 британци показа, че 63% сега смятат Брекзит за по-скоро провал отколкото успех в сравнение с 12%, които го смятат за повече успех. Други 18 казват, че не е нито едното, нито другото.

Темата коментира програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова с жирналиста от ВВС Ели Хауърд в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Все повече проучвания показват, че Брекзит не работи така, както беше представен, че ще работи, т.е. Великобритания ще има пълен контрол върху всичко, няма да има никакви загуби икономически и т.н. Но това, което се оказва фактически е, икономиката е намаляла между 4 и 5.5% в сравнение с това, което щеше да покаже, ако Великобритания беше останала в Европейския съюз", посочи Хауърд.

По думите й има проблеми с това, че много от индустриите вече нямат достатъчно хора. "Сигурно сте чували и за транспорта, хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно, сега в момента се говори естествено и за строителството, знаете за домовете за възрастни хора, на които им липсват около 330 000 граждани на ЕС, на различни страни, които са си заминали от Великобритания", каза журналистката като уточни, че спрямо другите големи икономики, които се възстановяват след кризите, Великобритания изостава.

На въпрос дали има политици, които да повдигат темата за връщане към ЕС, Ели Хауърд уточни, че такива в момента няма, тъй като дебатите трябва да се водят от гледна точка на положителна или отрицателна би била тази стъпка.

"Разликите в броя на хората, които гласуваха "За“ Брекзит, и тези, които гласуваха "Против“, беше само 3.8%, и сега са се променили нещата. До голяма степен това се дължи на поколенията, защото възрастните хора бяха за Брекзит, представяха си Великобритания като идеална страна, каквато я помнят от младостта си, дали е реално или не, но младите хора в по-голямата си част всички биха искали да се присъединят отново към ЕС", коментира Хауърд.

"Това, което се очаква, е, че ако спечелят лейбъристите, ще искат по-близки отношения с Европейския съюз. И същото се очаква, ако спечели правителството на Риши Сунак, защото въпреки че те са привърженици на Брекзит в правителството, те не са със същата степен привърженици както беше правителството на Борис Джонсън", анализира журналистката и допълни, че все още няма достатъчно политическа воля за промяна в курса, но се подобрява.

"Политиците трябва да се вслушват в това, което им казват гласоподавателите. И този дебат все повече ще се засилва, въпреки че хората казват, че може би трябва да измине едно поколение преди Великобритания да иска отново да се присъедини към Европа. Това се очаква да стане, обаче не толкова бързо, както биха желали някои хора", допълни гостът.

По темата за чужденците на Острова, които учат и работят там, най-вече българите, Ели Хауърд заяви, че към 2019 г. е имало около 121 000 българи във Великобритания. "Става въпрос по-скоро за Англия и за Уелс, а сега е има около 79 000, което означава, че много хора са си заминали, някои от тях – заради Covid. Но по принцип е по-трудно сега за европейци да работят във Великобритания и затова мисля, че българската общност не се увеличава особено", каза тя в ефира на Радио "Фокус".