"Netflix пасти да яде“, пише Кристиян Оливър в материал за последните събития в България за европейската редакция на Politico, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Последната политическа криза в България се върти около крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил Кръстникът. Главните герои са главният прокурор с мутренски вид Иван Гешев с прякор "Каскета“ и (стс също толкова мутренски вид) бившият премиер Бойко Борисов с прякор "Тиквата“.

Объркахте ли се? Не се тревожете, всички са така. Но несъмнено това е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията да се превърне балканската страна от 7 милиона души в пълноправна демокрация, така че Politico ще се опита да разгадае дивите обрати на тежката драма след 1 май, когато Гешев заяви, че някой се е опитал да взриви бронирания му джип, докато минавал през завой на селски път.

В основата на кризата е изключително важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е идентифициран от антикорупционни и продемократични активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България с нормите на ЕС. (Наричан е "Каскета“ заради запазената му марка шапка.) През лятото на 2020 г. той беше една от основните мишени на масови улични протести срещу мафията, където демонстранти безуспешно поискаха оставката му.

Политически защитената мафия в България е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжия, контрабанда на хора и източване на еврофондове. За протестиращите свръхмогъщите прокурори на България лежат в сърцето на мафиотската структура, като винаги гарантират, че никоя голяма риба никога няма да бъде изправена пред правосъдието в превзетата държава.

Откакто оцеля след уличните протести през 2020 г., Гешев изглеждаше почти невъзможен за отстраняване, отчасти защото се радваше на близки отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година. (Едрият бивш бодигард Борисов е наричан "Тиквата" заради масивната му глава.)

Но нещо сега се пречупи и предизвика гражданска война в мрачното сърце на българската държава, което може просто да даде искрица надежда на тези, които се надяват да прочистят авгиевите обори от корупцията. Борисов спечели с малко изборите през април – петите в страната за две години – и кандидатът му за министър-председател, бившият еврокомисар Мария Габриел, заяви на 11 май, че иска Гешев да бъде освободен "поради уронване на престижа на съдебната система“.

Въпреки че е малко вероятно тя някога да стане министър-председател, тъй като коалиционните преговори на Борисов се провалят, Гешев отвърна бурно в публично изказване тази седмица, намеквайки, че политическата класа сега се опитва да убие него и семейството му. Той също така намекна, че е готов да направи разкрития за корупцията на най-високо ниво.

И така, някой наистина ли се опитва да го убие?

Гешев превзе заглавията на 1 май, след като официални лица заявиха, че е оцелял на косъм в голяма  бомбена атака на завой на пътя, където движението трябва да се забави. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов лоялно твърди, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски експерт по балистика е призован да провери атаката. Много опозиционни политици обаче заподозряха политически театър, като Гешев уж е изградил фалшива история за преследване, тъй като политическата вълна се обръща срещу него. Снимките на мястото на нападението показват обгаряне край пътя и две нацепени дървета. Асен Василев, съосновател на антикорупционната партия "Продължаваме промяната“, иронизира пред журналисти, че някой се опитва да "плаши зайци“, а Атанас Атанасов, съпредседател на реформаторската партия "Демократична България“, добави, че има "ясни доказателства за инсценировка.“

Но това не е единственият път, когато Гешев казва, че животът му е бил в опасност?

Не, той има още обвинения. В бурната си публична презентация в понеделник Гешев скъса писмо за напускане, за което каза, че му е било натрапено, обещавайки да изчака пълния си мандат до 2026 г. Свързвайки се с убития сицилиански съдия Джовани Фалконе, той заяви, че е получавал смъртни заплахи, включително заплашителна забележка, че е сам на ръба на скала и че "вятърът духа“. Той също намекна, че е имало зловещи разследвания за семейството му.

Гешев предположи, че Борисов също се е опитал да го измъкне от ролята на прокурор, за да стане посланик в Турция или Израел. (Борисов, който в момента е извън властта, отрича да е имал способността да направи такова предложение.) Представяйки себе си за независим пазител на закона, Гешев обеща да отвърне на удара и да отърве страната от "политическия боклук“ в парламента. Също така представяйки себе си като защитник на евроатлантическата кауза, Гешев подигравателно припомни на Борисов, че е подарил на руския президент Владимир Путин куче в знак на приятелство. "Дори някои бивши премиери подариха кученца на Путин“, заяви той.

Чакай малко, а Гешев не беше ли някога прокурора на Борисов?

Да, партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за вкарването на Гешев в ролята му през 2019 г. Когато Борисов беше арестуван миналата година във връзка с разследване дали е изнудвал милиони левове от казино барона на име Васил "Черепа“ Божков, Гешев се притече на бял кон, като прокурорите заклеймиха случая като нелеп и политически мотивиран. Наистина случаят се разглежда като класическо доказателство за това как българската прокуратура играе ключова роля в защитата на големите риби.

Сега обаче Борисов се възмущава от предположението, че Гешев го е спасил, като казва, че решението за освобождаването му е взето независимо от две инстанции. "Изведнъж се оказва, че Гешев ме е спасил от затвора! Може би трябваше да остана там още два дни. Искаш ли да се върна за още два дни? Стига!" – излая той на журналистите.

От своя страна Гешев сега му има зъб. В презентацията си в понеделник той направи хапливи препратки към "личността на Бойко Методиев Борисов“ във връзка със заплахите срещу него и намекна, че има последната дума дали да продължи със скандалното дело за пране на пари, включващо Борисов и придобиването на скъп имот в Барселона.

И така, какво предизвика срива между Борисов и Гешев?

Това не е ясно. Има възможност Борисов най-накрая да е видял, че Гешев се е превърнал в такъв проблем, че да трябва да го притисне да се премести, ако иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни съюзници в коалицията и да съживи позицията си на сцената на ЕС.

Какво прави правната уредба на България за всичко това?

Нещата се развиват бързо. Сарафов, верният заместник на Гешев в деня на предполагаемия крайпътен атентат, смени страната. Сега той иска оставката на шефа си и е подал сигнал до Софийската градска прокуратура за предполагаеми престъпления на Гешев, включително масово правене на незаконни записи. Предвид чувствителността на случая, той също получи защита от българското министерство на правосъдието.

Да, правилно прочетохте: Министерството на правосъдието на България защитава зам.-прокурора от шефа му. "Познавам г-н Гешев и точно затова заявявам, че се страхувам за живота си“, заяви Сарафов, като добави, че познава "методите“ на Гешев и настоя, че Гешев е "нестабилен“. На свой ред Гешев е поискал от Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказание срещу Сарафов, за когото твърди, че е "предател на българския народ“.

Съюзът на съдиите в България заклейми Гешев като негоден за поста му заради "пълната му липса на професионални и морални качества“, като посочи, че пресконференцията му в понеделник е показала "театрални таланти“, но е разкрила, че мотивите му са лични и политически. Синдикатът призова и за смяна на Висшия съдебен съвет, който назначава главния прокурор.

Какво следва?

В един идеален свят извънредните сблъсъци биха предизвикали цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори конституционни промени. Но действителната точка на пречупване все още не се вижда. Възможно е политическият натиск най-накрая да спечели мнозинството, необходимо във Висшия съдебен съвет на България, за да се осигури отстраняването на Гешев, но далеч не е очевидно кой ще управлява шоуто политически, а Гешев казва, че има мръсотия за членовете на ВСС. Едва ли Борисов ще успее да състави правителство и страната може да бъде отиде на шестите си избори за две години през следващите месеци. Големи разкрития на криминални практики също биха могли да наложат въпроса.

Самият Гешев е известен с ината си и едва ли просто ще се откаже. "За мен единственото важно нещо е да работя за българския народ. Ще довърша мандата си независимо от всичко“, категоричен бе той в понеделник.