С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство. Такова мнение изрази в ефира на NOVA News бившият конституционен съдия Румен Ненков.

"Мисля,че съдебната власт спечели от прекратяването на мандата му. Лошо е, когато предсрочно се прекратява управлението на висш магистрат. Това не говори добре за държавата", обясни бившият конституционен съдия.

Той коментира как всъщност е започнал скандалът с бившия главен прокурор.

"Иван Гешев очевидно имаше слабост към външна изява. Тази парадност не е типична за магистратите. Те трябва да се сдържат, за да не издават своите пристрастия. Гешев се държа нормално под натиска на протестите. Смятах, че нещата са се уталожили до момента, в който се разбра, че той е лишен от политическа подкрепа. Най-самоубиственото му  действие бе, че раздвижи дела, по които години нищо не беше правено и внесе искания за снемане на имунитети", поясни Ненков.

По думите му текстът от правилника на парламента, който дава възможност на самия депутат да се отказва от имунитета си, е непротивоконституционен.

Бившият конституционен съдия коментира и промените в Конституцията.

"Не мисля, че е толкова трудно да се намери конституционно мнозинство, особено по въпроси, които са пределно ясни. Това, че се отлага не е толкова страшно, защото аз съм против революциите в правото", обясни той. И допълни, че във вторник ще се проведе обсъждане на експертно ниво относно предложените промени в Конституцията.

"След като се имаме проблеми и в съдебната система, и в някои други области на държавното управление, бихме могли да кажем, че в 3 направления действително се налагат промени. Най-напред съдебната власт продуцира в продължение на дълги години скандали чрез Прокуратурата. Случват се нелицеприятни неща. Много се говореше за разпоредбите, свързани с разследване по отношение на главния прокурор. Ние имаме неизпълнено задължение от 2009 г. При всяко положение ми се струва, че главният прокурор не трябва да бъде натоварен с това изключително и безконтролно задължение – да надзирава и да дава задължителни указания по отношение на всички прокурори. Конституционният съд преди 2 години направи една крачка встрани, като заяви, че под думата "всички" не трябва да се разбират всички, защото понякога главният прокурор може да бъде обект на разследване. Може да си представите какво означава един прокурор, който по всички други дела е подчинен на главния и който може да бъде командирован от него, да води независимо разследване срещу шефа си. От друга страна в друго решение КС каза, че все пак не може да се наруши единия пирамидален характер на Прокуратура и не може да има прокурори, които са извън контрола на главния", твърди Ненков.

Той обясни, че България не отговаря на стандарта за страните, които членуват в Съвета на Европа, а именно кадровият орган за съдиите да бъде съставен от членове, половината от които са излъчени от самите съдии.