Посланиците на ЕС се споразумяха за 11-ия пакет от санкции срещу Русия, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС, което прави възможно за първи път санкции срещу трети страни, които помагат на Москва да избегне търговските ограничения, пише европейската редакция на Politico.

След като прие 10 пакета от санкции след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година, ЕС вече е разработил нов механизъм: ако трети страни, например в Централна Азия, не спазват западните санкции или не могат да обяснят внезапно нарастване на търговията със забранени стоки, те могат да бъдат наказани от ЕС.

Страните от ЕС спорят за пакета от средата на май и спорът заплашваше да засенчи срещата на върха на лидерите следващата седмица. Няколко страни, включително силно нападащата Германия, се тревожеха, че подобен механизъм ще навреди на дипломатическите отношения и дори ще тласне страните в обятията на Русия и Китай.

В различни версии на текста, видяни от POLITICO, Европейската комисия е включила повече предпазни мерки, предлагайки увереност на Берлин и други столици на ЕС.

Един от документите, споделен с дипломатите преди срещата и видян от POLITICO, е допълнителен проект на изявление, който определя процедурата за санкциониране на трети страни.

В изявлението се подчертава необходимостта от наблюдение на прилагането и подпомагане на трети страни да коригират ситуация, при която мерките могат да бъдат заобиколени. "Тези стъпки може да включват дипломатически контакт, укрепване на двустранното и многостранното сътрудничество и целенасочена техническа помощ за въпросната трета страна“, се посочва в изявлението.

Друга ябълка на раздора е списъкът на Украйна с частни компании, които тя нарича "спонсори на войната“, който включва редица европейски компании. Това доведе до протести от Гърция и Унгария.

Последното предложение за санкции, видяно от POLITICO и споделено със страните от ЕС преди срещата им в сряда, не съдържа големи промени от предишната версия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства политическото споразумение, заявявайки, че пакетът ще "нанесе допълнителен удар на военната машина на Путин със затегнати експортни ограничения, насочени срещу организации, подкрепящи Кремъл“.