На 16 май ударните изтребители МиГ-31К на руските ВВС изстреляха ракети Х-47М2 Кинжал по системата за противовъздушна отбрана Patriot в украинската столица и според съобщенията успешно са унищожили командна и наблюдателна машина и пет пускови установки. В опит да пресече атаката комплексът е изстрелял всичките си 32 ракети земя-въздух, но не е успял да удари нито една цел, според руски източници. Тази операция разкри както ограниченията на най-модерната система за противовъздушна отбрана на НАТО, така и мощните противовъздушни способности на МиГ-31К и основното му въоръжение, пише Military Watch Magazine (MWM) в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

МиГ-31К са на въоръжение от края на 2017 г. и флотът им нараства бързо. В момента техният брой, според различни оценки, варира от 30 до 40 самолета. Те също не са построени от нулата: Русия използва големия си запас от съветски МиГ-31, поставени в резерв след края на Студената война. Тъй като постсъветска Русия не можеше да си позволи свързаните оперативни разходи, много от тези самолети летяха само малка част от експлоатационния си живот, преди да бъдат консервирани, а руските ВВС бързо разшириха своя оперативен флот, без да започнат ново производство.

МиГ-31К се присъединиха към флотилия от повече от 100 прехващачи МиГ-31БМ/БСМ, които са предназначени за ръчни боеве на много дълги разстояния и носят големи ракети въздух-въздух, включително Р-37М. МиГ-31 (отчетното наименование на НАТО Foxhound или Хрътка) е проектиран с голям обсег и голяма товароподемност, за да носи най-големите в света ракети въздух-въздух. Неговият бордови радар "Заслон-М" също се смята за най-големият в света и няколко пъти превъзхожда аналозите, инсталирани на западни изтребители като F-16. Този най-бърз боен самолет в света също изпреварва с 20 години западните аналози в използването на радар с електронно сканиране.

Летателните характеристики на МиГ и изобилието от налични корпуси улесниха създаването на негова основа на ударния изтребител МиГ-31К, оборудван с голяма балистична ракета с въздушно базиране Х-47М2. Високата товароподемност на МиГ-31 и възможността за носене на особено големи боеприпаси бяха признати още през 80-те години. В комбинация с голям таван това го прави оптимален кандидат за противосателитна война по програмата МиГ-31Д. В бъдеще се очаква "Хрътката“ да получи нови класове ракети въздух-земя в допълнение към "Кинжал“, включително модификация на хиперзвуковата крилата ракета с въздушно базиране "Циркон“, чиято оригинална версия е на въоръжение в руския флот от 2019 г.

Въпреки разширените си възможности, балистичната ракета Х-47М2 не е разработена от нулата, а е модификация на ракетата 9М723 Искандер-М, която за първи път влезе на въоръжение през 2006 г. Въздушният "Кинжал“ получи много по-голям обхват, като същевременно запази други характеристики на оригинала. Може би най-добре от всички възможности на Искандерите са обобщени от анализатори от шведския вестник Svenska Dagbladet: "Траекторията на ракетата не е изцяло балистична; тя може да маневрира, но няма да може например да се издигне, ако вече се спуска към земята.По посока на земята "Искандер" може да развие много високи скорости до 2-3 километра в секунда [от 5,8 до 8,7 Маха].За да се свали ракета при такива скорости, е необходима много съвременна ракета за ПВО. Освен това ракетата трябва да е много близо до целта“.

Придобивайки такива способности, МиГ-31К се превърна в почти уникален щурмови самолет, особено като се има предвид, че "Кинжалите“ могат да поразяват и военни кораби и други надводни цели. Тези възможности, внедрени за първи път през 80-те години на миналия век на съветската балистична система ОТР-23 "Ока“, направиха МиГ-31К идеален самолет за неутрализиране на системите за противовъздушна отбрана Patriot в украинската столица. Това се сбъдна след обещанията на редица високопоставени руски служители да унищожат тези системи малко след разполагането.

И ако много други ракети в руския арсенал, включително дозвуковият крилат "Калибър", са уязвими за противовъздушната отбрана като "Пейтриът", то комбинацията от МиГ-31К и "Кинжал" направи възможно "влизане направо през вратата" и осигуряването на по-висока скорост на попадение. По този начин Русия запазва възможността за по-нататъшно унищожаване на ключова инфраструктура в Киев наравно с другите украински градове. Това от своя страна поставя тежко бреме върху западните поддръжници на Украйна и увеличава риска големите украински градове да станат необитаеми или обезлюдени. Унищожаването на батареята Patriot се случи на фона на критично изчерпване на украинската ПВО и може да засили ролята на руските ВВС в по-нататъшни военни действия.