Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали част от позициите край Авдеевка, но руските войски са напреднали близо до Донецк и в Запорожка област. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На Северско направление (североизточно от Бахмут) на 16 април са продължили позиционните боеве, които не са довели до промени във фронтовата линия. Руските войски неуспешно атакуват източно от Северское близо до Верхнекаменски и югоизточно от Северское близо до Виемка и Спорное.

Украинските сили продължават да държат някои позиции в най-западната част на Ивановское (югоизточно от Часов Яр).Руски военен блогър твърди, че силите на Москва продължават да атакуват Часов Яр, но не са навлезли нито в микрорайона Канал в източната част на града, нито в самия град.

Позиционните битки са продължили югоизточно от Часов Яр, включително в Ивановское, Клещеевка и Андреевка.

ВСУ наскоро са си върнали някои позиции северозападно и западно от Авдеевка, въпреки че не е ясно дали напредъкът е резултат от успешни контраатаки.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 април, както и на 15 април, показват украински сили, действащи в центъра на Первомайское (югозападно от Авдеевка), а друго видео, публикувано на 15 април, също показва, че ВСУ са си върнали част от територията на север от Бердичи (северозападно от Авдеевка).

Позиционните боеве продължават:

Северно от Авдеевка в района на Новокалиново и Степное;

Северозападно от Авдеевка близо до Очеретино, Бердичи, Семеновка, Уманское;

Югозападно от Авдеевка близо до Нетайлови и Первомайское.

Руските войски са напреднали на запад и югозапад от град Донецк.

Геолокационни кадри, публикувани на 14 април, показват, че силите на Москва са напреднали съответно на запад от Солодке (югозападно от Донецк) и в южната част на Красногоровка (западно от Донецк). Геолокационни кадри, публикувани на 16 април, също показват, че руските войски са постигнали малък напредък в югозападната част на Новомихайловка (югозападно от Донецк).

Позиционните боеве продължават:

Близо до Красногоровка;

Западно от Донецк близо до Георгиевка;

Югозападно от Донецк в района на Новомихайловка, Победа и Водяное.

Руските сили са атакували няколко населени места близо до границата на Донецка и Запорожка област на 16 април, но напредъкът не е потвърден. Те настъпват на юг от Велика Новоселка и Старомайорское и югозападно от Велика Новоселка, северно от Приютное.