Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ са готови да преговарят с Русия, ако тя демонстрира искрено желание, предава Радио "Свобода“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че възможността за преговори зависи от готовността на руския президент Владимир Путин.

"Краят на войната зависи основно от Владимир Путин и от това, което той ще реши... Надявам се, че Путин ще разбере посланието и ще демонстрира готовност да преговаря искрено в съответствие с основните принципи, които са в основата на международната общност и Хартата на ООН: суверенитет, териториална цялост, независимост. Ако те бъдат правилно потвърдени, трябва да се приеме резолюция“, каза той в разговор с президента на Световния икономически форум Борге Бренде в Саудитска Арабия.

Блинкен отбеляза единството на украинците и слабостта на Русия. Като цяло Русия е по-слаба икономически и военно, като се има предвид унищожаването на толкова много нейни сили, смята той.

"В същото време украинците са обединени както никога досега, включително обединени срещу Русия, което не беше така преди 2014 г., когато Русия извърши първата си агресия срещу Украйна. НАТО е по-силен и по-голям", посочи още държавният секретар на САЩ.

Ръководителят на Държавния департамент също така отбеляза, че отказът на Европа от руски енергийни ресурси е стратегически провал за Русия.

"Европа се отърва от зависимостта си от руските енергийни ресурси по изключителни начини само за две години. Всичко това, според мен, е огромен стратегически провал за Русия. Надявам се, че има признание за това. След като Русия демонстрира, че искрено желае да преговаряме, определено ще сме там и вярвам, че украинците ще бъдат там“, заяви Блинкен.