"На 13 май руските войски продължиха тактически значими офанзиви на север и североизток от град Харков и в момента изглежда дават приоритет на бързото създаване на "буферна зона" по границата с Украйна". Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW).

До тези изводи са стигнали военните анализатори, отчитайки сравнително бързото настъпление на руските войски във Волчанск и съобщенията за унищожаването на няколко моста над ключови реки.

Руснаците "изглежда дават приоритет на бързото създаване на "буферна зона" по международната граница пред създаването на условия за по-дълбоко проникване в северната част на Харковска област", пише базираният в САЩ Институт.

"Геолокационните кадри, публикувани на 13 май, показват, че руските сили напредват в Глубокое ... и са издигнали знаме в центъра на селото, но руски източници твърдят, че руските войски все още не са превзели цялото селище ...", се допълва в доклада.

От ISW отбелязват още, че според кадрите, които имат геолокация, руснаците са успели да напреднат югозападно от село Олейниково и северно от село Лукянци.

Ключови констатации на ISW за 13 май:

-Според докладите Въоръжените сили на Украйна са извършили успешни ракетни удари по руска база за противовъздушна отбрана в окупирания Крим, както и успешни удари с дронове срещу руска енергийна инфраструктура в Русия.

-Наскоро руските войски направиха потвърдено настъпление близо до Липци и Волчанск в северната част на Харковска област.

-Руската армия може да засили усилията си за набиране на персонал чрез Руското доброволно дружество за развитие на руската армия, военновъздушните сили и флота като част от продължаващата крипто мобилизация.