Американските военни чиовници са в паника. Според техните изчисления американската армия ще бъде принудена да промени значително плана си за производство на оръжие, пише Foreign Policy. Ако Конгресът не приеме допълнение към закона за военна помощ на Украйна, Тайван и Израел, Пентагонът ще трябва да намали производството с почти една четвърт.

"Изводът е, че дори и без добавката, в крайна сметка ще достигнем тавана“, цитира изданието думите на директора на военното развитие на армията генерал-майор Джо Хилбърт. Обемът на добавката е 106 милиарда долара, а дискусиите в Конгреса продължават вече пет месеца.

От тази сума 3 милиарда долара се планира да бъдат изразходвани за закупуване на 155 мм артилерийски снаряди и изграждане на нови производствени мощности в САЩ, за да се отговори на нарастващото търсене.

FP напомня, че Русия води най-голямата война след Втората световна война. Според някои оценки за две години страната е изразходвала от 12 до 17 милиона артилерийски боеприпаси.

Военно-промишленият комплекс на САЩ е увеличил повече от два пъти производството на 155 мм боеприпаси, но сегашното им количество, около 30 хиляди на месец, все още не е достатъчно. Има планове за увеличаване на производството до 60 хиляди месечно до септември 2024 г. и до 100 хиляди до края на 2025 г.

"Имаме два проблема по отношение на бюджетите за отбрана. Първият е поръчките, които поставяте в годишния си бюджет. И второто е, може ли индустриалната база да произведе всичко това? А базата е наистина скърцаща“, цитира изданието думите на заместник-помощник-министъра на отбраната на САЩ по въпросите на индустриалната политика.

Въпреки това Пентагонът продължава да прави планове за увеличаване на производството в други области. По-специално, ако допълнението бъде прието, производството на комплекси Patriot трябва да се увеличи с приблизително 15%, достигайки 650 единици годишно. Освен това се планира да се увеличи производството на тротил за артилерийски снаряди.

Обсъжданият законопроект предвижда и допълнително финансиране за строителството на подводници. Те се надяват да отделят 3,4 милиарда долара за тези цели.

Американски боеприпаси не се доставят в Украйна от декември миналата година, затова Киев реши да увеличи производството на собствено оръжие. По-специално, служители обявиха намерението си да произвеждат снаряди. По-късно обаче те признаха, че въпреки помощта на американски компании, те не биха могли да произвеждат заряди за тях сами.

Почти половината от оръжията, способни да изстрелват 155 мм снаряди, са дошли в Украйна от САЩ. Но тъй като броят на снарядите, доставяни от американските производители, намалява, европейските съюзници трябва да намерят изход.

НАТО, от името на Белгия, Латвия и Испания, обеща да достави боеприпаси на стойност 1,2 млрд. ЕС вече изостава с няколко месеца от целта си да произведе 1 милион патрона до началото на март. Въпреки това европейските служители се опитват да запазят лицето си и да уверят, че ще успеят да увеличат производството на артилерийски боеприпаси и други оръжия.

В същото време всички признават, че не могат без помощта на САЩ.