Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски подписа законопроекта, който предвижда намаляване на призивната възраст в страната от 27 на 25 години, предава УНИАН.

За подписването на промените в закона за бе съобщено и на официалната интернет страница на президента на Украйна. Той ще влезе в сила в сряда, 3 април.

Върховната Рада гласува измененията на 30 май 2023 година с подкрепата на 304 от депутатите.

Законопроектът бе иницииран от Министерството на отбраната на Украйна. От ведомството настояха, че в условията на военно положение не е необходимо гражданите да се водят на военен отчет за наборници под 27 години. Адвокат Тарас Никифорчук отбеляза, че след намаляване на възрастовата граница за наборници до 25 години ще се появи доста голяма група млади хора, които биха могли да бъдат призовани във Въоръжените сили на Украйна.

В същото време адвокат Ростислав Кравец отбеляза, че украинци под 25 години, които не са служили в армията и имат статут на наборници, могат да бъдат мобилизирани само с тяхно съгласие. Той отбеляза, че е забранено принудителното мобилизиране на мъже под 25 години, които не са служили.

Но ако мъжът е със статут на военнообвързан, то той може да бъде мобилизират преди навършване на 25 години.