"Привърженици на проруската партия "Възраждане“ разбиха офисите на ЕС в българската столица по време на протест в неделя“, пише европейската редакция на Politico.

Протестиращите хвърляха пръски червена боя, докато минаваха пред офиса на Европейската комисия в София, където се помещава и офисът за връзка на Европейския парламент, по време на демонстрация за войната в Украйна, където един човек можеше да бъде видян да развява руски флаг.

Щетите предизвикаха критики от председателя на парламента Роберта Мецола, която заяви, че офисите са били обект на "вандали, недоволни от нашата позиция в подкрепа на Украйна“.

"Ще го почистим. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен“, заяви Мецола.

Говорител на Европейската комисия подчерта в понеделник, че: "Ние осъждаме насилието и актовете на вандализъм“.

Българското външно министерство също "категорично осъди" вандализма, заявявайки, че е "несъвместим" със "съвременна България, както и с демократичните ценности, които страната ни въплъщава".

Националистическата партия "Възраждане“, която е про-Русия и е против НАТО и ЕС, завърши на трето място на последните национални избори през април с 14,4 процента от гласовете - няколко пункта повече от предишните избори през октомври.

Партията "Възраждане“, която гласува против изпращането на военна помощ на Украйна миналия декември, по-рано обяви, че ще организира "антивоенна демонстрация“ и ще спре пред офисите на ЕС в София, за да "протестира срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи“.