Британският външен министър Дейвид Камерън бе на посещение у нас. Това бе неговата втора визита в страната ни.

Камерън пристига за първи път в България през 2015 година, когато изпълнява функциите на премиер на Великобритания. Тогава бива посрещнат от Бойко Борисов, който също изпълнява функциите на министър-председател.

Посещението му в България е част от визитите му в Източна Европа, която трябва да подсигури подкрепата за Украйна срещу руската агресия. Неговите визити се състоят преди той да замине за Мюнхенската конференция по сигурността.

Първата спирка на Камерън днес бе Министерският съвет, където той се срещна с българския премиер Николай Денков и външния ни министър Мария Габриел.

По време на съвместното си изявление Камерън заяви категорично “В България имаме един много силен съюзник". Британският външен министър обяви, че страната ни е ключов съюзник в НАТО и важен икономически партньор на Великобритания.

Друг акцент от разговорите им бил нелегалната миграция.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел заявиха категорично след проведените разговори, че страната ни ще продължи да оказва помощ на Украйна – хуманна, финансова, военна, дипломатическа и политическа, толкова, колкото е необходимо.

След Министерския съвет Камерън се срещна и с част от лидерите на основните политически сили в парламента. Британският външен министър се видя с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в момента е и председател на Комисията по външна политика към парламента. 

Двамата обсъдили евроатлантическия курс на страната, сигурността в региона и възможностите за повишаване на двустранните отношения между двете европейски страни.

Среща с Камерън е имал и Кирил Петков. Той написа във Facebook “В този несигурен свят да имаш добри партньори и приятели е ключово важно за просперитета и сигурността на България".

В контекста на войната в Украйна британският външен министър, разбира се, проведе срещна и с министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Двамата обсъдили двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и последните развития около войната на Русия в Украйна.

Друг акцент от срещата е бил бъдещето на НАТО, както и предстоящата 75-годишнина от създаването на Алианса. Камерън категорично подкрепи усилията на съюзниците за укрепването на Източния фланг на НАТО и препотвърди позицията си, че България е важен партньор.

В късния следобед британският външен министър се срещна също с вътрешния министър Калин Стоянов и с финансовия министър Асен Василев.

Стоянов запозна Камерън с резултатите от работата на граничните и митническите служители по предотвратяване на контрабандата на стоки и трафика на мигранти. А първият дипломат на Великобритания благодари на страната ни и категорично заяви, че чрез усилията на българските институции се спасяват човешки животи.

Асен Василев пък обяви, че България и Великобритания си сътрудничат в ограничаването на нелегалното пренасяне на валута през границите. Той каза още, че двете страни са пред финализирането на споразумение за осигуряването на рентгенова апаратура за сканиране, която да бъде разположена на българо-турската граница.  

Следващата спирка за Камерън ще бъде Полша – също страна съюзник от НАТО и важна част от Източния фланг на Алианса.