Руските "танкове костенурки“ – модернизация на стария съветски Т-72 с монтирана бронева защита срещу атаки с дронове – вече не са изолиран случай. По данни на американското списание Forbes сега руснаците правят допълнителни подобрения на иначе неудобния им дизайн – включително с оборудването им на системи за радиоелектронна борба (РЕБ).

В от последните видеа от украински дрон, разпространено в интернет, танк-костенурка атакува позиции на Въоръжените сили на страната (ВСУ) в района на Красногоровка в Донецка област. Забележителното за този танк-костенурка - третият забелязан през последните седмици - е, че има допълнителна защита срещу дронове под формата на система за РЕБ. На теория такива заглушители биха могли да блокират радиосигналите, които операторите на БпЛА използват за управление на FPV дронове.

Благодарение на системите за РЕБ и металната защита, танкът-костенурка трябва да бъде доста добре защитен от украински FPV дронове. Въпреки това те все още остават със сериозни недостатъци, отбелязва Forbes.

"Стойките, които поддържат "черупката“ им, не позволяват на кулите да се завъртят повече от няколко градуса и също така възпрепятстват мобилността. Още по-лошо е, че когато са били монтирани, са оставени пролуки между танка и "черупката“, които са достатъчно широки, за да може опитен оператор на премине през тях с FPV дрон“.

А добавянето на заглушители може да не помогне много, допълва изданието, тъй като руските системи за РЕБ не винаги работят добре. Показателно е, че наличието на такава система не е попречила на украинските оператори на дронове да забележат третата по рода си такава машина.

Освен това танковете-костенурки се открояват и на бойното поле, където "славата може да бъде опасност за здравето“, пише Forbes.

По-конкретно, само около ден след като първият Т-72 с метален корпус се появи на фронтовата линия край Красногоровка, екипаж на украински дрон проследи машината до хангар в един от районите на Донецк. Тогава украинската артилерия удари хангара, унищожавайки го и оборудването в него, включително прословутия танк с подсилена броня.

"Не се изненадвайте, ако други танкове-костенурки претърпят същата огнена съдба или бъдат свалени от същите дронове, които е трябвало да унищожат с металните си тела“, обобщава Forbes.