Европейският съюз ще лиши Грузия от статута на кандидат за членство в Блока, ако властите на страната не се откажат от закона за чуждестранните агенти, съобщава американското списание Foreign Policy, като се позовава на източници.

Пожелал анонимност високопоставен европейски служител поясни, че "ако законопроектът не бъде оттеглен, Европейската комисия ще информира правителството на Грузия, че не потвърждава статута на кандидата“ в годишния си доклад за разширяването, който ще бъде представен през октомври. Събеседникът на изданието нарича този сценарий "най-вероятният“.

По-рано говорителят на Европейската външна служба Петър Стано заяви, че според Европейската комисия протестиращите в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти "защитават европейските ценности“ и "европейското бъдеще“ на страната. Той изрази надежда, че грузинските власти "ще обърнат посоката на своите действия“.

На 8 ноември 2023 година ЕК препоръча на Съвета на Европейския съюз да предостави на Грузия статут на кандидат за присъединяване, при условие че бъдат изпълнени девет стъпки, включително реформи в различни области. На 14 декември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че страните от Общността са потвърдили предоставянето на Грузия на статут на страна-кандидат за членство.