"Западът клони към "хибриден трибунал", който да съди виновните за престъплената агресия срещу Украйна, твърдят от Брюксел. Той може да комбинира юрисдикцията на Украйна и процес, основан на международното право", пише Deutsche Welle, позовавайки се на неназован представител на ЕС.

В Брюксел и страните от Г-7 са склонни да смятат, че най-реалистичната перспектива за изправяне на отговорните за престъплението агресия срещу Украйна ще бъде "хибриден трибунал“.

Той може да комбинира националната юрисдикция на Украйна и процеса, основан на международното право със съдии от различни страни.

"Трибуналът ще служи на политическия императив, който е да се търси отговорност“, заявява служителят. Той добавя също, че за ЕС е много важно Украйна да ратифицира Римския статут, въз основа на който функционира Международният наказателен съд.

Както отбелязаха в Европейската комисия, за създаването както на "хибриден трибунал“, така и на специален международен трибунал, е необходима силна подкрепа от ООН. 

"Очевидно е, че на подобна резолюция все пак ще бъде наложено вето в Съвета за сигурност на ООН, в който Русия е постоянен член. Но това е само първата стъпка, обясни представителят на Европейската комисия. Резолюцията трябва да бъде разгледана и одобрена от Общото събрание на ООН. Въз основа на решението прокурорът на спецсъда може да постанови присъда за лишаване от имунитет на висшето ръководство на суверенната държава. "Прокуратурата трябва да представи много солиден случай“, заяви високопоставеният служител в Брюксел, подчертавайки важността на откриването на Международния център за разследване на престъплената агресия срещу Украйна в Хага", пише изданието.