Към момента правителството на САЩ отказва да предостави на Украйна далекобойни ракети ATACMS за реактивните системи за залпов огън HIMARS, тъй като смята, че подобен ход ще доведе до ескалация. Вашингтон също така не е готов да удовлетвори искането за изпращане на американски танкове и изтребители на Киев, пише вестник Politico в четвъртък.

Както посочва изданието, "приоритет за президента на Украйна Володимир Зеленски остава предоставянето на повече оръжия, боеприпаси и техника“. "По време на изненадващо посещение във Вашингтон миналата седмица [украинският] лидер повтори искания за по-добри оръжия“, се казва в статията. Отбелязва се, че президентът на САЩ Джо Байдън "остава непреклонен“ в светлината на исканията на Киев за "танкове, бойни самолети и ракети“.

В статията се подчертава, че "Белият дом категорично отказва" да изпрати ATACMS в Киев, тъй като смята, че доставката на тези оръжия би била "прекалена ескалация". В материала се казва, че Зеленски "по време на консултациите с Байдън повдигна въпроса за тези оръжия, но САЩ останаха непоклатими по отношение на отказа да ги доставят“.

На 21 декември, по покана на Байдън, Зеленски прекара няколко часа във Вашингтон, срещна се с държавния глава, ръководството на Конгреса и изнесе реч там. Посещението на Зеленски беше насрочено да съвпадне с обявяването на нов пакет от американска военна помощ на стойност 1,85 милиарда долара, който за първи път включва батарея за противовъздушна отбрана "Пейтриът“.