Пилотите на украинските военновъздушни сили използват тактика, разработена за първи път от военновъздушните сили на САЩ във Виетнам, за да оспорват небето над фронтовата линия, пише Business Insider.

Стратегията включва пилоти на реактивни самолети, които примамват противниковата противовъздушна отбрана да ги насочи към радарите си. След това радарните вълни се проследяват обратно до източника им и украинските пилоти отвръщат на удара с оръжия като произведените в САЩ високоскоростни противорадиоактивни ракети AGM-88 (HARM), преди руснаците да се насочат към тях с ракети земя-въздух.

От средата на 2022 г. САЩ доставят на Украйна ракети HARM, които осигуряват на украинските пилоти възможности за потискане на вражеската противовъздушна отбрана и унищожаване на вражеската противовъздушна отбрана.

Военновъздушните сили на САЩ, обаче са пионери в тактиката "Дива невестулка" по време на войната във Виетнам. Така наречените самолети "Дива невестулка" са имали за задача да унищожават радарите на противниковата противовъздушна отбрана, за да разчистят пътя за прелитане на атакуващите самолети.

"Дивите невестулки" са имали радарни приемници за определяне на местоположението на вражеската противовъздушна отбрана и първоначално са били въоръжени с бомби, а по-късно и със специални ракети, които могат да се насочват към радарите.

Тези мисии, първоначално наречени "Проект Ферет" (Невестулка) - препратка към малък хищен бозайник, който влиза в бърлогата на жертвата си, за да я убие, са преименувани на "Проект Дива невестулка", за да не бъдат объркани с кодовото име "Ферет", използвано по време на Втората световна война.

Украинските ВВС адаптират тактика

Трудността при адаптирането на HARM за Украйна се дължи на несъвместимостта на старите реактивни самолети от съветската епоха, като изтребителите Миг-29 и Су-27, със съвременните западни технологии.

Миналия месец заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на придобиването и поддръжката Уилям Лаплант съобщи пред репортери на конференция във Вашингтон, че Украйна е използвала iPad, за да направи украинските самолети съвместими със западните оръжия.

"Откакто бяха направени необходимите адаптации, украинските пилоти са изстреляли стотици ракети HARM по руските радари за противовъздушна отбрана". Техниката им обаче се е променила, заявява Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по авиация и технологии в Royal United Services Institute (RUSI).

"Въпреки че първоначално постигнаха няколко успешни удара по руските системи за противовъздушна отбрана и радари, руските оператори на ПВО също бързо се адаптират", допълва Бронк.