Руският президент Владимир Путин подписа указ за процедурата за "обезщетение за щети в случай на конфискация на руски активи в САЩ", предава РИА Новости.

"Руският правоимащ има право да се обърне към съда в съответствие с правилата за компетентност с молба за установяване на факта на неоснователно лишаване от правото му на собственост във връзка с решение на държавен или съдебен орган на Съединените американски щати и за обезщетение за вреди", се посочва в документа.

"В изявлението ще трябва да се посочи оценка на щетите".

"Руската федерация или Централната банка биха могли да бъдат правоприемници.

С цел компенсиране на вредите ще бъде възможно да се конфискува имущество на Съединените щати или на свързани с тях лица и впоследствие то да се прехвърли на притежателя на съответното право. Правителството трябва да измени законите в срок от четири месеца, за да приложи президентския указ", се посочва още в доклада.

През април президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който дава право на президента на САЩ да конфискува руски активи в Америка и да ги прехвърли за възстановяването на Украйна. Така нареченият REPO Act позволява на държавния глава да вземе решение за конфискация без разрешението на Конгреса.