Интервю на "Фокус" със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов

Малко повече от 10 дни преди ротацията на 6 март тя изглежда все по-близо до провал. Първо, лидерът на ГЕРБ заговори за предсрочни избори тип "2 в 1“ и ключът към разпада на разбирателството между двете коалиции е постът на външния министър: или Мария Габриел ще съвместява и него заедно с премиерския, или избори. На свой ред коалиция ПП-ДБ предложи меморандум на своя ротационен партньор като без съгласието по ключови въпроси от страна на ГЕРБ, също ще има предсрочни избори по думите на Кирил Петков. Премиерът Денков от Париж се включи в дебата, че меморандумът е входна точка за разговори и преговори, а от декември това правителство няма напредък по реформите, заради които съществува. Мария Габриел вчера сякаш финализира темата с думите, че меморандумът е политическа търговия и няма да го подпише. Наш събеседник сега по темата е съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Здравейте. Благодаря за това, че приехте поканата на Радио "Фокус“.

Здравейте. Благодаря за интереса.

Вчера вие казахте в интервю пред колегите от "Дневник“, че Габриел не заслужава това да бъде изтиквана напред, за да прикрие едно статукво в съдебната власт, службите и регулаторите, което сте сигурен, че и на нея самата не й харесва. От сутринта в парламента, където сте в момента, текат люти спорове, но ще стигнем и до това. Но преди всичко искам да ви попитам нещо много ключово: как оценявате факта, че г-жа Габриел първо говори с посланиците от Европейския съюз и САЩ, а след това даде изявление пред българската общественост и така обяви това?

Ами не много премислено, ще бъда мек. Не може да поканиш посланиците в качество си на външен министър във Външно министерство и да ги запознаеш с чисто партийна позиция по вътрешнополитически проблем относно формирането на правителството в България. Това издава според мен грешна преценка. И тука г-жа Габриел очевидно е била поставена от г-н Борисов в тази трудна ситуация. Така че укорът ми не би бил насочен към нея. Г-н Борисов според мен още мисли как да отговори на това, което ние слагаме на масата и се надявам да спре с подобни ходове: да се крие зад Габриел, да се крие зад Пеевски, а да поема отговорността за бъдещето на страната и да почнем преговори по това, което сме сложили като теми и като приложения, защото остава дума за изключително сериозни и бих казал съдбоносни въпроси, които трябва да бъдат решени. И тези въпроси трябва да бъдат решени независимо от това дали ще отидем на избори или не. Който си мисли, че като отидем на избори тези въпроси ще изчезнат, дълбоко се лъже. Мога да предскажа, че в деня след като се събере парламентът същото съдържание, което има в този меморандум, ще бъде основна политическа тема. Така че по-добре сега да се разберем сериозно и отговорно за страната, отколкото криейки се от отговорността си, да оставим да отидем на избори и след това пак трябва да се разберем по теми.

Така или иначе подобен тип призиви имаше сутринта и от премиера Денков, и от Кирил Петков: "Ясно, това са челни сблъсъци. Дайте да седнем и да говорим“. Но челните сблъсъци включваха и продължават да включат много тежки формулировки, нали "политическо търгашество, делкане, парцелиране“…

И никакво съдържание. Нали ще се съгласите се мен? Най-лесното би било колегите от ГЕРБ да излязат с насрещни предложения, но те такива нямат, и бих казал нещо повече – ще им е трудно да формулират нещо много различно от това, което не сме сложили на масата. Затова се набляга на солта и пипера, на прилагателните и евтината вестникарска стилистика.

Да, от сутринта се чуха доста от тази стилистика, за която споменавате. И все пак част от въпроса трябва да ви задам без обяснението къде сте седял точно, което Пеевски лансира: "Готов съм за очна ставка, да ме погледне в очите и да ми каже, че не е води от тези разговори Янкулов или главен прокурор, или шеф на КПКОНПИ, Сава Петров заместник главен прокурор и ред други имена“. Т.е. лансира се тезата, че вие кадрувате в момента, това излиза.

Ама вижте, това всичкото се мотиви от ненаписана чалга песен. Г-н Пеевски очевидно отнякъде има този талант. Ние съвсем откровено и ясно поставяме въпроса за кадруването – да, как да става той, даваме принципни решения. Защото да, аз нямам никакъв проблем и благодаря за рекламата, ние зад такива имена, като Андрей Янкулов за позиции, които са избираеми от парламента, бяхме застанали с най-голяма радост, и в това няма никакво учудване. На мен ми е по-интересно как човек, който е отговорен за избирането, за натрисането на България на Гешев и на Цацаров, седи, раздава оценки и ни занимава с пошлата си стилистика. Г-н Пеевски иска да закара страната на избори. И тука искам да се обърна към Борисов и към по-зрелите хора в ДПС, защото там очевидно неговата неспособност да провежда политически курс беше оценена и затова беше му назначен опекун – втори съпредседател, искам да се обърна към тях и да им кажа: ние сме готови за избори. На фона на това, което виждате днес, нашата позиция за корупцията, за регулаторите, за съдебната система, за службите, ние нямаме проблем да пускаме подкрепа от нашите избиратели, но цената за страната ще бъде тежка. И затова моят призив е да престанем да се занимаваме с ненаписаните чалга мотиви на г-н Пеевски и да почнем с г-н Борисов да водим сериозни преговори със сериозни аргументи. Чакаме насрещното предложение на ГЕРБ по темите, които сме поставили.

Ще стигнем и дотам, но нека да доразвием още малко от тезата, която започнахте. Никой не иска предсрочни избори. Ако все пак след 6 март не се разберете за реформите, които са смисълът на тази ротация, какво би могло да предстои като бъдеще за България?

Аз лично не съм съгласен, че можем толкова лесно да постулираме, че никой не иска предсрочни избори. Хора, които например се страхуват…

А не, вие казахте вече за г-н Пеевски, да.

… се страхуват какво може да излезе от Нотариуса при разплитане на този казус, хора, които усещат, че говорят контрола си върху съдебната власт, хора, които усещат, че не се справяте със задачата, която им беше поставена, защото идеята ДПС да почнат да стават част от решението, от дългосрочните решения за страната, имаше в нея много дълбока стратегия, измислена от умни хора, които сега се съмнявам, че с особено удоволствие гледат как всичко това се троши за глупости. И когато не се справяш по този начин, когато загубиш контрол, често пъти ти си приисква да пратиш страната на избори, за да прикриеш това положение на нещата. Ние обаче не можем да си позволим това нещо, въпреки че пак казвам, ние от "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ сме готови, но сме отговорни. Затова пак призовавам: така, каквито хапчета трябва да бъдат изпити, да бъдат изпити, каквито разговор да бъдат проведени, да бъдат проведени, малко тишина и спокойствие и да почнем да преговаряме примерно в понеделник след известен период за успокояване на емоциите и нервите.

Дотогава ще е минала съботата, 24 февруари, две години откакто се води войната в Украйна.

30 години са минали, госпожо, 30 години са минали от това да се направят тия реформи, за които говорим, десетилетия. Така че ще изчакаме още 2 дена.

Аз се връщам отново към рисковете за това да нямаме редовно правителство от гледна точка на контекста с войната. Не смятате ли, че едно редовно правителство би било много по-смислено в такива случаи? Защото отново връщане към нова предсрочна изборна предизборна вълна…

Ама моля ви се, нали разбирате с кого говорите? Аз съм работил за това да има такова управление, и сме платили много сериозна политическа цена за това.

Именно.

И ние разбираме това, което казвате. И гледаме на това управление като на нещо, което държим, защото то е добро. Само че искаме когато то продължи, да бъде още по-добро. Искаме да се даде ясен отговор на централния въпрос, от което зависи неговата легитимност в дълбочина и той е: ще може ли да реформира съдебната система докрай, регулаторите, службите и да се справи с корупцията? Без това българските граждани няма да приемат управление. Така че именно с грижа за това България да има не просто някакво управление – някакво управление ще си направим, а да има управление, което може да движи страната напред. Ние поставяме тези теми, поставяме ги сериозно в един подробен, отговорен текст, който сме направили публичен, за да може хората сами да видят какво предлагаме. И сме готови на преговори с аргументи, не с прилагателни, не с подскоци и истерии, а сериозен разговор с тези, с които сме готови да споделим отговорността, а именно ГЕРБ-СДС. Това, че г-н Пеевски не вижда мястото си в тази конфигурация и смята, че това е причина да дестабилизира всичко, е просто поредната проява на неспособност от него страна да играе ролята, която би трябвало да играе, а именно да представлява Движението за права и свободи като част от решение, а не като основен проблем в българската политическа система, в което Пеевски го превръща

Има ли разлика в начина, по който вие, ПП-ДБ и да речем ГЕРБ-СДС водят диалога, на чисто стилистично ниво говоря? Защото вие казахте нещо, което е факт: меморандумът беше публикуван и там идеше реч за критерии за избор на регулаторите. Начина, по който обаче се превежда това в публичното говорене, е коренно различен, и това прави впечатление. Важен ли е стилът, в който се говори, истинността на това, което се казва и дълбоката цел?

Със сигурност е важен и стилът, със сигурност е важно поведението на медиите и на всички посредници и коментатори и т.н., които участват в тях. За съжаление без да вникват и не много добросъвестно представят по погрешен начин това, което ние предлагаме. Същите хора, не си спомням когато Деси Атанасова се появи и каза, че ще бъдат разпределени регулаторите 2/3 към 1/3 с включване на ДПС в тях, без никакви критерий, без никакви гаранция, без никаква процедура, без никакви ограничения за участие на политически лица. Същите тези хора не си спомням тогава да изпаднаха в тази вакханалия от безумици, които в момента се леят. И затова не мога да им повярвам, че са искрени и добросъвестни. Ние предлагаме цялостен модел и сме готови да разговаряме за него. Ако някой насреща предложи нещо по-добро и отговорно, ще бъдем щастливи, но нека да говорим отговорно и по същество.

Кой пое по-големия риск в тази некоалиция, вие или ГЕРБ, и кой с какъв капитал би си излязъл от това управление, ако не се продължи ротацията?

Знаете ли, всеки си знае рисковете и загубите. Не мисля, че мога да правя такъв тип сравнение. И на двете страни ни се наложи да правим поредни тежки компромиси и да поемем много сериозна отговорност, защото периодът е много сложен. Но това не е приключило – периодът продължава да е сложен и ние трябва да продължим да носим тази отговорност. Затова пак призовавам: давайте да водим сериозни преговори и отговорни.

Това ще бъде може би и финал, но все ми се искаше да ви задам един въпрос за Мартин Божанов, защото сякаш всичко, което продължава да идва оттам, така мирише на развалено доста. Две са комисиите, които се създадоха: едната е парламентарна, която работи открито и видимо, другата е във Висшия съдебен съвет. Неведнъж сме виждали временни комисии, които се създават, за да стигнат до някакви истини и това не се случва. Имате ли реални надежди, че този път ще бъде така?

Вижте, не боравя с надежди. Нашите представители ще работят за това. Знам че, те са мотивирани. Никола Минчев оглави тази комисия и нямам никакви съмнения, че това, което като инструментариум той може да използва, ще го използва за разкриване на истината. И включително затова отговорно предлагаме и промяна в законите, които да увеличи инструментариума на този тип комисии, повече да не може да се прикриват неудобни факти под килима на следствената тайна, което е злоупотреба, но да се уреди конкретен стандарт внимателно, с много така скрупульозен подход по отношение интересите на правосъдието, човешките права, интересите на участниците в процесите, но все пак да има начин, по който да не се позволяват злоупотреби, каквито сме гледали от Гешев и Цацаров да правят многократно и да прикриват истината.

Много благодаря. Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България“ призова поне три пъти за отговорност, за преговори и за правителство, от което има смисъл, защото без направени реформи няма смисъл на всяка цена то да продължи да съществува. Много благодаря за това интервю.

Благодаря ви и аз.