Проведохме дълъг и откровен разговор с Живко Коцев. Той е подал молба за напускане под натиск, както от страна на министъра Калин Стоянов, така и на високопоставени лица в прокуратурата. Това каза премиерът в оставка Николай Денков на извънреден брифинг в сградата на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус". 

"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята оставка", каза Коцев пред журналисти. "Това бе оставка, която е провокирана от психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз съм служител повече от 30 години. Първоначалната реакция ми бе на огромно разочарование, обида, болка за отношението спрямо мен. Забелязах, че срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен стои сериозна армия, която желае да дискредитира мен и моите близки", посочи главният секретар на МВР.

"Забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения", бе категоричен той.

По думите на Денков тук не става въпрос за мен, а за цялата държава, всички български граждани. "Обадих се на президента Радев, оказа се, че са имали разговор с Коцев. Разбрахме се, че няма да придвижда процедурата по уволнение на господин Коцев, президентът знае и е съгласен", уточни премиерът в оставка.

Главният комисар отказа да даде подробности от кой или от кои лица от прокуратурата е бил подлаган на натиск.

"Вчера и аз нямах връзка с господин Коцев. Изпратих писмо до господин Тончев (бел.от ред. - шефът на ДАНС) да питам къде е господин Коцев. А нямах връзка с него, защото му бяха взели телефона", каза Николай Денков.

"Длъжни сме да работим в екип. Нямам нищо против - дали ще бъде министър Стоянов, или министър Иванов, ние трябва да си спазваме задълженията по закон", обясни Коцев относно бъдещата си работа с министъра на вътрешните работи.

По време на брифинга от думите на министър-председателя стана ясно, че Георги Гвоздейков, Кирил Вътев и Галин Цоков са информирали Денков, че възнамеряват да се присъединят към служебния кабинет на Димитър Главчев.