Служебният кабинет е опит на Димитър Главчев да направи микс между политически баланс, експертен баланс и приемственост. Това коментира в "Още от деня" заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

От посочените имена ГЕРБ имат общо с предложения за министър на отбраната - Атанас Запрянов, тъй като е бил заместник-министър в правителство на Бойко Борисов. Даниел Митов коментира, че не познава някои от хората в списъка и отрече ГЕРБ да стоят зад вътрешния министър Калин Стоянов.

"Как може вътрешният министър да е наш, като го е поканил Кирил Петков? Стоянов твърди, че Петков му се е обадил да го покани за министър от една страна, от друга твърди, че г-н Петков го е притискал да назначи охранителя му за главен секретар, който да работи за изборите".

ПП се опитват да отстранят човек, който не ги слуша, а опитите им да овладеят МВР се оказаха неуспешни и това ги вбесява, коментира още Митов.

Калин Стоянов е министър на вътрешните работи с гласовете на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ - очевидно консенсусна фигура, както и всички останали фигури от кабинета, който сега си отиде. Това, че ПП в един момент са се събудили и са решили, че трябва да овладеят МВР, на нас не ни дава повод да им позволим подобно нещо.

Обвини премиера в оставка Николай Денков, че създава внушения и не е наясно със случващото се в държавата.

"Ако един главен секретар на МВР е разследван, най-нормалното е да си подаде оставката. От днешната пресконференция не разбрахме нищо, освен че ПП се опитват да върнат главния секретар на МВР обратно на поста му, най-вероятно те са го притискали да не си подава оставката".

За евентуална нова коалиция с ПП може да се говори чак след провеждането на избори, посочи Даниел Митов.

"Докато нямаме ясен резултат - откъде да знам - може българските граждани да ни се доверят достатъчно, така че да управляваме самостоятелно".

На въпроса бягат ли ГЕРБ от коалиция с ДПС, отговори:

"Не сме стигматизирали партньорства, но Бойко Борисов каза, че няма да правим правителство с ДПС. За да се направи стабилно управление, трябва да има широка легитимност".