Турция отново се сблъска с тероризма. Главният заподозрян – жена, която вероятно е носела взривно устройство в чантата си. Защо атаките срещу цивилни не спират, какво говори почеркът на атентата и кой стои зад него – въпроси, на които се търсят отговори. И докато Истанбул проследява стъпките на терориста, Володимир Зеленски отново обяви, че Украйна е готова за мир. Освободеният Херсон е най-големият военен успех за страната от началото на войната с Русия. Какво следва? Всички тези международни теми ще обсъдим в следващите минути с дипломата и бивш председател на Комисията по външни политики Димитър Гърдев

Г-н Гърдев, първо да започнем с бомбения атентат в Истанбул. Наричам го атентат, защото самите власти, управляващи на южната ни съседка, го определиха като такъв. "Мирише на тероризъм“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Защо според вас Истанбул отново стана мишена? 


Това си е абсолютно терористичен акт. Беше заловена и изпълнителката на този терористичен акт, тя не го и крие. Тук става дума за бомбена атака от страна на Кюрдската работническа партия. Същевременно турските власти заявяват, че тук целите са много по-широки и използват този безспорно ужасен акт в центъра на Истанбул за развитие на своите тези. Наистина Турция, както и светът, беше поотвикнал от тази терористична активност на Кюрдската работническа партия и изобщо на кюрдските групировки, които се намират в момента в Сирия. И изведнъж всъщност се оказа, че Турция се намира все още под заплахата за изпълнение на такива терористични атаки. На мен ми направи впечатление, между другото, че много хладно, изключително резервирано турската страна и президентът, и министърът на вътрешните работи реагираха на съболезнованията на САЩ. Сега те не са обявили категорично, че има някаква връзка между тази терористична организация, кюрдската, чиито извършител беше заловен, но всъщност по този начин отново показаха своето недоволство от подкрепата, взаимодействието на САЩ с някои кюрдски групировки, особено във връзка с конфликта в Сирия.  

Сирийските кюрди отрекоха, че стоят зад атентата вчера. 

Да, разбира се, но там знаете, че са няколко организации. 

Да. 

Самата терористка заявява, че е имала подготовка в такъв лагер на територията на Сирия. Тук беше намесено името и на Гърция. 

Да. 

Това доколко е възможно – мисля, че едва ли има пръст Гърция, държава член на Европейския съюз, в подобна атака. Също така искам да обърна внимание, че този терористичен акт неминуемо ще постави отново на картата исканията на президента Ердоган от двете държави, които са кандидатки за стъпване в НАТО – Финландия и Швеция, на категоричен отказ от предоставяне на убежище, от взаимодействие или по някакъв начин приемане на кюрдки организации на територията на тези две държави. Както виждате, този атентат се отнася и към взаимоотношенията между САЩ и Турция, към войната и кюрдските групировки в Сирия, но и към НАТО и към желанието на двете държави да бъдат приети възможно най-скоро. 

Защо според вас обаче имаме отново атака срещу цивилни граждани, срещу скъпоценни човешки животи. Тези събития напомнят за далечната 2015-2016 г. може би – вчера се направи един паралел с кървавата върволица тогава от нападения.  

Да, по същия начин, между другото, се прави паралел във връзка и с неуспешния опит за преврат 2016 г. в Турция и отново отправените обвинения от турска страна към САЩ, че дават убежище на тогавашния обвинен за ръководител на тази терористична групировка, тази група за военен метеж ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който се намира на територията на САЩ и постоянно турската дипломация и външна политика е насочила своето внимание към това той да бъде експулсиран и съден за този евентуално военен метеж.  

И другата тема, която бихме искали да коментираме с вас – вчера Володимир Зеленски отново обяви, знаете, че Украйна е готова за мир. Освободеният Херсон може би е най-големият военен успех за страната от началото на войната с Русия. Зеленски вчера каза: "Това е началото на края на войната“. Какво мислите вие, какво следва според вас, как ще се развият нещата? 

Да, разбира се, след развитието на контранастъплението в северната част около град Харков, оттеглянето на Руската армия и предаването под контрола на Украинските въоръжени сили на Херсон е изключително важно за развитието на военните действия в тази южна част на Украйна в две направления. Първото, което е – по този начин, когато руските войски се оттеглят от десния бряг на Днепър, отпада една огромна опасност, която беше надвиснала над град Николаев и особено над Одеса, защото всъщност това даваше възможност да бъде откъсната Украйна от крайбрежието на Черно море, и в чисто технически план това оттегляне, което е разделено от тази огромна река, естествено дава едно успокоение в украинската страна. Другото, което е – в чисто медиен план, тъй като в тактическо отношение нямаме изхвърляне на руските войски от украинска територия, но в чисто медиен план не може да се отрече, че това е огромен успех и наистина той естествено, при всяко положение ще бъде развит. Тук имаме няколко интересни и много важни според мен тенденции. Първото, което е – че тези мирни преговори, или по-скоро в момента те се водят тайно, те са в първоначална фаза, се подкрепят и са инициирани от САЩ. Знаем заявлението на Зеленски, той даже издаде някаква такава заповед – никой няма право да води мирни преговори с Русия, докато начело е Путин, но в международните отношения нещата не стават така. И самата визита на Съливан в Киев от миналата седмица, срещата на директора на ЦРУ и на Службата за външно разузнаване на Русия, която в момента се води в Анкара, заявленията и на американската страна виждаме как промениха, обърнаха реториката на Зеленски и той в момента от Форума на Г-20 говори за мир. И това според мен е нещо, което наистина е една светлина в този конфликт, защото каквото и да е мирното споразумение или дори прекратяване на военните действия, тяхната активна фаза, е безспорен успех. И е много важен за България, защото ние сме съприкосновени чрез Черно море към този конфликт. И двете държави се умориха от активни военни действия към момента. Освен това трябва да се има предвид, че наближава зимният период и на тези ширини всички имат и исторически опит, че широкомащабни настъпателни военни действия, когато дойде зимата, е просто нецелесъобразно.  

Г-н Гърдев, вчера Общото събрание на ООН одобри резолюция, призоваваща Русия да бъде подведена под отговорност за нарушаване на международното право чрез нахлуване в Украйна. Иска се изплащането на репарации за украинци, убити и ранени по време на войната, както и нанесените щети. Според вас това редно ли е, как коментирате това решение? 

Това, разбира се, между другото, е една от декларациите, която осъжда категорично руската агресия на територията на Украйна. Това е връщане към международното право, напомняне на всички държави членки Устава на ООН, неделимостта на границите и изобщо решаването на конфликта по военен път, което е в абсолютно противоречие на Устава на световната организация, както и други такива предишни резолюции на Общото събрание и елемент от изразяване на световната общност на мнение, което противоречи на водената руска политика. Какво да ви кажа, в смисъл, като тежест на изпълнение – знаете, че е препоръчителен характер на резолюцията. Искам да припомня, че може би има десетки, стотици резолюции срещу Израел и окупацията на палестинските територии, но чисто и просто международното право и придържането му отново беше подкрепено от множество държави, всъщност от всички държави, които се противопоставиха на решаване на конфликтите по военен път.