Източници на телевизионния канал A Haber не изключват възможността трансграничната операция на ВВС на Турция в Сирия и Северен Ирак да бъде последвана от наземна.

Турската армия унищожи терористични бази в резултат на въздушна операция в един регион в Северен Ирак и в четири на територията на Сирия.

В операцията са участвали над 50 самолета и 20 дрона. Артилерия атакува и базите на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Турция и нейния сирийски клон – "Отряди за народна самоотбрана“.

Според турското министерство на отбраната операцията е извършена от Анкара в съответствие с член 51 от Хартата на ООН за правото на самоотбрана в райони, които се използват от ПКК за извършване на терористични атаки срещу страната.

Телевизионната компания NTV твърди, че турската авиация е използвала сирийското въздушно пространство, което се контролира от Русия, за извършване на операцията.

Новата трансграничната операция на Турция в Северен Ирак и Сирия е отговор на терористичната атака от 13 ноември в Истанбул, при която загинаха шестима души и бяха ранени повече от 80. Според разследващите в атаката са участвали ПКК и "Отряди за народна самоотбрана“.