След смъртоносния атентат в центъра на Истанбул, турското правителство демонстрира новите си законови правомощия да прекъсва потоците от информация и да налага държавен контрол върху обществения дебат, пише Bloomberg.

Социалните медийни услуги, включително Twitter, Instagram и YouTube, бързо бяха направени недостъпни след взрива в неделя и блокирани до следващата сутрин.

Ограниченията подчертават широките нови правомощия, които турските власти си дадоха върху разпространението на информация, благодарение на така наречения "закон за дезинформация“, приет миналия месец. Внесен от управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейния националистически съюзник ПНД преди изборите догодина, законопроектът направи редица промени в законите за пресата и интернет и криминализира разпространението на "фалшива информация“ онлайн.

Двама служители заявиха пред Bloomberg в неделя, че ограниченията след експлозията, която уби шестима души и рани повече от 80, са въведени от "съображения за сигурност“. Турция обвини за атаката кюрдска въоръжена група и в рамките на часове полицията арестува сирийка, обвинена в поставянето на колета бомба на Истиклал Кадеси, една от най-оживените улици в Истанбул.

Законът за дезинформацията дава на телекомуникационния регулатор, известен като BTK, правомощието да намали честотната лента на интернет. BTK предава решението на доставчиците на услуги, които трябва да изпълнят решението в рамките на четири часа. Ако не го направят, те са изправени пред до шест месеца търговски забрани, забавяне на честотната лента с до 90% и глоби.

Отделно, потребителите, осъдени за разпространение на дезинформация, са изправени пред присъда до три години затвор, ако бъдат признати за виновни. Телевизионните оператори, които не спазват забраните, могат да бъдат глобени с до 3% от рекламните си приходи от предходния месец.