Организаторът на терористичната атака в центъра на Истанбул през ноември 2022 година Набо Келе Хайри е ликвидиран в Северна Сирия, съобщи турският телевизионният канал TRT Haber.

Според турското разузнаване (MIT) Хайри лично е обучавал извършителката на терористичната атака Ахлам ал Башир и е организирал прехвърлянето й в Турция. Разузнаването на югоизточната ни съседка е научило, че Хайри се намира в сирийската провинция Хасака, и агентите започнали да чакат подходящия момент.

"В резултат на изключително секретна операция екипът на специалните части на MİT елиминира Хайри на 3 октомври“, пояснява медията.

На 13 ноември миналата година избухна експлозия на пешеходната улица "Истиклял“ в центъра на Истанбул, в резултат на което загинаха шестима души, 99 други бяха ранени. Заподозряната за терористичната атака Ахлам ал Башир призна, че има връзки с Работническата партия на Кюрдистан ( ПКК). Тогавашният министър на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че заповедта за извършване на терористичната атака е дошла от граничния сирийски град Кобани, а извършителят е влязъл на турска територия през град Африн.

През февруари Халил Менджи, планирал и участвал активно в организирането на терористичната атака, бе ликвидиран в Северна Сирия.