Операцията на ВВС на Турция в Северна Сирия и Ирак е била преместена с ден по-рано след дешифриране на информация от американска страна, съобщава вестник Yeni Şafak, позовавайки се на източници.

По-рано Министерството на отбраната на Турция съобщи за унищожаването на 89 цели по време на въздушна операция в Северна Сирия и Ирак, насочена срещу позиции на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия. Съобщено бе за удари по град Кобани, както и на територията на  Северен Ирак.

"Според информацията, получена от Yeni Safak, операцията беше предварително планирана за неделя вечерта. Тя обаче беше изместена с един ден по-рано, след като американските служители, които бяха информирани за операцията, я дешифрираха предварително. Тъй като от месеци турските въоръжени сили бяха фокусирана върху операцията в Северен Ирак, толкова мащабна операция в Сирия не се очакваше.Въпреки това с помощта на план, който "съсипа играта на всички“, беше показано, че цели могат да бъдат поразявани едновременно по две точки (в Северна Сирия и Северен Ирак)“, пише изданието.