В хода на нова операция Военновъздушните сили на Турция са нанесли удари по четири региона в Сирия и един в Иран, съобщава телевизионният канал A Haber.

Съгласно разпространената информация сирийските райони Кобани, Тел Рифат, Дербисия, Дерик, а в Ирак - района Шенгал, са били ударени от турски F-16 и безпилотни летателни апарати.

Според канала задействаната в операцията техника е излетяла от 8-ма главна база на командването на турските ВВС в Диарбекир, разположена в югоизточната част на Турция.

Уточнява се, че министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар е наблюдавал операцията от ситуационния щаб. Обявявайки успешното й приключване, Акар отбеляза, че операцията е извършена от Турция въз основа на правото на самоотбрана, което произтича от чл. 51 от Устава на ООН. Ударите са били насочени срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК), забранена в Турция, и нейното сирийско разклонение – "Отряди за народна самоотбрана“. В тях са участвали артилерийски части.

Новата трансграничната операция на Турция в Северен Ирак и Сирия е отговор на терористичната атака от 13 ноември в Истанбул, при която загинаха шестима души и бяха ранени повече от 80. Според разследващите в атаката са участвали ПКК и "Отряди за народна самоотбрана“.