Инструкциите за извършването на терористична атака в Истанбул са получени от сирийския град Манбидж. Това обяви министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, предава телевизионният канал A Haber.

В неделя следобед на пешеходната улица "Истиклял“ в центъра на Истанбул избухна бомба, в резултат на което шестима души загинаха, а 81 други бяха ранени. Заподозряната за атаката бе задържана, тя призна, че има връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Сойлу обяви подозрения, че индикацията за терористичната атака е дошла от сирийския граничен град Кобани, а извършителят е влязъл на турска територия през град Африн. В тази връзка властите в Анкара не приеха съболезнования от посолството на САЩ във връзка с нападението.

"Както терористичната атака в Мерсин, така и на улица "Истиклял“ са извършени от Манбидж (град в Северна Сирия)“, заяви министърът, като припомни, че тази година са предотвратени 18 самоубийствени атентата.

"Борбата ни срещу тероризма продължава. Където и да има източник на тероризъм, той ще бъде унищожен“, подчерта Сойлу.

В Мерсин в края на септември бе извършено въоръжено нападение срещу сградата на полицията, загина един човек, властите определиха случилото се терористична атака, пояснява телевизионният канал.