Процесът на създаване на икона е изкуство. Човек трябва да се самовглъби и сякаш да се моли, докато рисува. Това каза иконописецът Катерина Кацарова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя сподели, че е запленена от византийската иконография и стилистичните особености на иконите от Палеологовия ренесанс от ХV век. "Започнах да правя копия на образци, които имам в много албуми. Видях, че нещата се получават, и започнах да се уча да рисувам с темпера, с пигменти върху дъска, с грунд – обичайните технологии за иконописта“, разказа Катерина Кацарова.

Намира пристан във вярата от ранна детска възраст. "Бях много впечатлена от своето преклонение пред светците и свещенодеятелите.“

Казва, че рисуването на икони й помага да отмие праха на ежедневието. "Много често ние се натоварваме с мисли – дали ще са реални или имагинерни, и дела, свързани със светския живот, които ни ограбват от нашата духовна енергия. Мисля, че това е някакъв ритуал на нейното възстановяване при мен“, сподели Кацарова.

До 9 май столичани могат да видят творбите на Катерина Кацарова в Музей "Борис Христов“. Изложбата включва около 70 картини и е разделена на две. "На първия етаж е първата част на изложбата, която се казва "Образ и присъствие“ и която е съставена само от иконографски творби. Втората част на изложбата е "Светът на сетивата“ и представя светска живопис – пейзажи, портрети и анималистични картини. Организацията на изложбата има дуалистичен характер, двете зали са абсолютни контрапункти“, обясни Катерина Кацарова.