Фокусникът Дейвид Копърфийлд е обвинен в сексуално престъпление и непристойно поведение от 16 жени.

Някои от предполагаемите престъпления са извършени, когато жените са били под 18 години, съобщава в-к Guardian.

Обвиненията датират от края на 80-те години до 2014 г.

Представител на Копърфийлд каза пред BBC News, че обвиненията са "неверни и нелепи“ и "точна противоположност на Дейвид“.

Според Guardian три от жените твърдят, че магьосникът ги е упоил, преди да прави секс с тях. Те казаха, че не са се чувствали способни да дадат съгласие.

В четири случая жени твърдят, че магьосникът ги е опипвал или ги е карал да го докосват по сексуален начин по време на изпълнения на живо на сцената.

Една жена каза, че се е запознала с Копърфийлд през 1991 г., когато е била на 15 години, и той поддържал връзка с нея чрез телефонни разговори.

Когато е била на 18, тя казва, че са имали секс по взаимно съгласие, но жената каза пред Guardian, че вярва, че е била "обработвана".

Адвокатите на Копърфийлд признаха връзката пред вестника, но отрекоха да е имало каквото и да било обработване/подготвяне.

В отделно изявление пред BBC адвокатите му казаха: "Всеки, който познава Дейвид Копърфийлд, ще ви каже, че тези скорошни твърдения на един вестник са пълна противоположност на същността на Дейвид.

"Всъщност Дейвид има история на рискуване на кариерата си, за да защити жените от мощни "хищници".

"Повечето от тези исторически обвинения са били отправяни в миналото и всички те са толкова неверни сега, колкото са били и тогава. Дейвид поиска "доказателствата“, на които тези неверни обвинения твърдят, че разчитат, но те не бяха предоставени.

"За разлика от това, когато правоприлагащите органи на САЩ са разглеждали подобни въпроси, те са били разследвани задълбочено и е установено, че просто няма случай, на който да се отговори.

"Характеристиката на Guardian не отговаря на личността на Дейвид и той продължава да подкрепя всеки, който е претърпял каквато и да е форма на насилие или дискриминация. Движението трябва да успее, но фалшивите обвинения трябва да спрат, за да процъфтява. Дейвид ще обмисли позицията с правния си екип и ще предприеме необходимите стъпки по отношение на тези фалшиви и нелепи твърдения."

Копърфийлд и преди е бил обвиняван в неподходящо поведение и през 2018 г. той отрече исторически обвинения в сексуално неправомерно поведение.

"Години наред живеех с новинарски репортажи за това, че съм обвинен в изфабрикувани, отвратителни действия, като малцина разказваха историята за арестуването на обвинителя и моята невинност“, написа той в X тогава.

Копърфийлд е един от най-известните магьосници на Америка. Той е носител на 21 награди "Еми" и държи 11 рекорда на Гинес.