"Походът на книгите", ежегодната инициатива на Асоциация "Българска книга", отново ще се проведе между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Тази година Походът включва и националната кампания "Четяща класна стая", проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата. 

Тази година Походът включва и националната кампания "Четяща класна стая", част от проекта  "Книги и знание" по програма "Създаване" на Националния фонд "Култура". Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.

Откриването на "Походът на книгата" ще се състои на 2 април, Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, от 11 часа в Общинския културен институт Дом на културата "Искър". Всяка година в "Походът на книгите" се включват все повече известни личности – писатели, артисти, спортисти, политици, журналисти и общественици. Един от основните партньори на инициативата, Националното сдружение на общините в Република България, се включва в нея чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода. Българската библиотечно-информационна асоциация традиционно организира Маратон на четенето в библиотеките в страната.

В рамките на инициативата ще се състои и Националната награда "Бисерче вълшебно" – първият приз в България, посветен на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Една от дългогодишните цели на Асоциация "Българска книга" е Походът да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да се развие тяхното мислене и да се обогати нивото им на култура. Всяка година в инициативата се включват все повече известни личности, които искат да четат на децата, както и броят на  учебните заведения – училища и детски градини, нараства.

Инициативата "Походът на книгите" е организирана от Асоциация "Българска книга" в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ "Искър" и Фондация "Детски книги".