Сборникът разкази "Тука е така“ разказва много географски зависими истории, които наистина не се случват на друго място. Не искам тя да натоварва, да бъде някакво сериозно четиво, а много леко и лесносмилаемо. Това каза писателят, редактор, издател и радиоводещ Або в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Тука е така“ отвежда читателите в едно не много добре забравено минало. Историите са разпознаваеми и емоционални, разказа Або. Разказите са свързани помежду си, те преливат един в друг.

"Искам да ги отведа в спомените от моето израстване в едно много неповторимо време. Хаотично е първата дума, която ми идва наум. Надявам се да съм създал такава атмосфера не само с езика, който съм използвал, защото той е хаотичен сам по себе си, но също и с разпилените мисли, които умишлено са такива. Това време беше и много свободно по един много различен начин. Това е една свобода, която хората вече не успяват да изпитат никъде по света“, поясни той.

В продължение на 10 години той странства по света и трупа впечатления, на някои места – като турист, но на други остава за по-дълго, така, че да може да опознае културата и традициите. Преди три години той се връща и остава в България. "След като поразгледах малко света, установих, че в България се живее най-свободно, най-добре, най-непринудено и дори бих посмял да твърдя, че човек с добра квалификация и професия може да има сравнително висок стандарт на живот на фона на целия останал свят. Тук наистина населението е много свободно, социалният живот е много по-добре развит. Много по-лесно човек може да се отърси от нещо, което не му уйдисва. Но за това си плащаме цената и тя е този хаос. Това е някакъв вид протоанархия, бих казал аз“, смята Або.

"Световните събития, които намират отражение в разказите, са представени от гледната точка на един малко по-пораснал човек, който има възможност да се обърне и ретроспективно да оцени своите реакции в тези много странни моменти“, поясни авторът.

Според него литературата трябва да отразява света. "Тя не може само да го формира. Много съм се нагледал вече на писатели, които сядат с костюми и кръстосани пръсти и говорят, сякаш са някакви пророци, слезли от небето, и наставляват хората, пишат с едни грандомански думи, което те самите биха нарекли "епигонство“. Аз мисля, че литературата и въобще изкуството, освен да възвисява, трябва и да отразява. Мисля, че може да прави и двете едновременно. Наистина вярвам, че моите читатели са достатъчно интелигентни, за да могат да прозрат отвъд езика и да разберат по-сериозните послания за естетическите критерии на морала, за дисонанса между ерудиция и интелигентност, за всички останали неща, които съм заложил в тази книга, които съм изказал с един малко по-непринуден език“, каза още Або.

Той призна, че не е успял да включи в сборника всички истории, които е искал, и вероятно ще направи продължение.

Премиерата на книгата е на 18 април от 18:00 часа в клуб "Паве“ на площад "Славейков“. "Програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова ще ме уважи с присъствието си и с това да бъде модератор на срещата, за което аз много й благодаря. Ще има още интересни гости в залата, моите приятели и разбира се, майка ми, която реши да пропътува целия свят за това събитие“, сподели още Або.