Издателство Книгомания пуска стихосбирка – антология на голямата българска поетеса Ваня Петкова. Тя излиза за 80-годишнината от рождението й, а представянето й е на 26 април от 18 часа в Съюза на българските журналисти.

Тогава стартира честването, което ще продължи цяла година и ще мине през много градове на страната.

"Аз съм Сириус“ – съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Обърнати наопаки по хронология, където началото е всъщност краят – "Пиратски стихове“ беше последната стихосбирка на авторката издадена приживе, написана в Родопите.

Това е първата глава на настоящата стихосбирка, която съдържа както най-бунтарските стихове на поетесата от последните й години, така и творби от "Синята книга“ в стил "маринистика“ с ясно изразеният афинитет на авторката към нейната вечна любов - морето.

Последната глава "Сбогуване“ всъщност е писана в началото на кариерата й, но е толкова пророческа, че съставителите на книгата решават да завършат с нея. Между първата и последната глава са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.

Главата "Сириус“ обединява две от най-лиричните книги на авторката – нашумялата през 1967 г. "Грешница“ и "Страсти“, в които читателят се потапя в най-съкровената любов във всичките й фази – силната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка любов и мимолетната бурна, семейното огнище и наследниците, несподелената любов с всичките й разочарования. "Венсеромос“ – е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, борбата против расизма и ксенофобията, и в крайна сметка - победата на справедливостта. "Арменска песен“ – е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя – Армения.

Най-необичайното в този сборник е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била изключително талантлив художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията "Аз съм Сириус“, като ни показват една неизвестна страна на поетесата.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката са и текстове на известни песни станали хитове. Като, например, стихотворението "Обичам те“, изпято от група "Вираж“ по музика на композитора Асен Драгнев, "Арменски очи“ е своеобразен химн на арменците у нас – една великолепна композиция на Хайгашод Агасян в негово изпълнение. "Зайчето“ е превърнато в песен от Ники Томов и група "Дисонанс“, група "Фактор“ също имат хит по стихотворението "Влюбена в мен“. Хитът на 70-те , по стихотворението "Старите камбани“ е изпят от Йордан Марчинков и държи класацията "Мелодия на годината“, "Любовта на Юнгата“ и "Старият Барба“ са вечните шлагери изпяти от Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.

Стихосбирката "Аз съм Сириус“ е едно голямо предизвикателство за композитори и певци, наситена от стихове които можеш да запееш още при самия прочит.

Книгата включва най-космичната поезия, която някога се е раждала на Земята, и то - от българска поетеса. Викът от Космоса пронизва с рими и непредсказуеми метафори въздуха, разцепва на две морета и реки.

Силните афоризми вдигат баловете на вълните в океана предизвиквайки истинско цунами от стихове. И целият този бурен дуел на думи се укротява в пазвата на най-нежната любовна лирика, криеща зад завесата на паравана еротиката на душата и тялото. Космос, земя, пирати и море, войни, любови, светици и блудници, разочарование и възхвала, проклятие и благословия, приятели и врагове и много истински Истини – това е най-новата стихосбирка на голямата българска и световно призната поетеса Ваня Петкова.

Сборникът "Аз съм Сириус“ е вдъхновен от култовото автобиографично стихотворение на поетесата Ваня Петкова – "Сириус“, където авторката изразява всичко онова което е!

"Аз съм Сириус!

самотна и далечна,

всичко в мене е обратно на света“.

Ваня Петкова е известна като най-борбената поетеса отстояваща както в творчеството си така и в живота справедливостта, правдата и чистата любов. Критиците я определят като "амазонката“ на българската литература.

"Истината ИСТИНА е само,

щом излъжеш слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма-

има само погледи мъгливи или ясни“.

Ваня Петкова нашумява още през 60-те години на миналия век с най-лиричната поезия завоалирана с неповторими рими. Тя е неподражаема по стил, висота на своя поетичен изказ, афоризми и метафори. Всяко нейно стихотворение е истински сюжет на филм, който читателят с яснота си представя докато чете произведението.

Съставителите на първия антологичесн сборник на поетесата Ваня Петкова ще зарадват почитателите на поезията с едно нетипично представяне на книгата. Те ще онагледят всичко, което включва уникалната стихосбирка.

Представянето на "Аз съм Сириус“ започва с мултимедиен филм с абсолютно неизвестни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален съпровод от сцената в изпълнение на дъщеря й - Оля Ал-Ахмед и внука й – Джоузеф Ал-Ахмад, който е и автор на филма – представяне, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие. Но това не е всичко!

Изложба от 33 невиждани рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят почитателите на всяко представяне във всеки град, както в антологията "Аз съм Сириус“, която е илюстрирана фактически от авторката. Извадените от архива на поетесата уникални исторически снимки са включени във фотоизложбата, която също е част от мега-поетичното събитие.

Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад – дъщерята и внукът на поетесата и съставителите на сборника "Аз съм Сириус“, са подбрали прицизно и със символика сто стихотворения на Ваня Петкова за различна аудитория и вкусове – най-известните и любими на мнозина и по-неизвестни такива, сътворени в далечните 60-те и 70-те години, но винаги актуални. Странно е пророчеството на авторката – не само че любовта и чувствата са си същите, но дори войните в света са си все същите и реално нищо не се е променило. Така, поезията на Ваня Петкова остава винаги актуална и вечна, а авторката – незабравима.

Книгата може да бъде закупена във всички книжарници на Книгомания, както и он-лайн от всички платформи на издателството.