Арт галерия Vejdi представя нова експозиция от избрани творби на известния художник Бойко Митков. Откриването е на 24 април 2024 г. – сряда, в 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. "Симеоновско шосе“ 97 к в столицата са подредени непоказвани досега в България уникални скулптури и релефи. Изложбата се нарича "Пълнолуние“.

"Бойко Митков владее еднакво свободно всички основни разновидности на скулптурата – от пластиката в публичната среда до малките ювелирни форми. Водеща при него е концепцията, материализацията е естественият резултат от нейното развитие и оформяне.“ Така проф. Чавдар Попов описва характерния стил на твореца. За италианската изкуствоведка Джода Калиендо "…скулптурите на Бойо сами по себе си са идея“. Бойо е името, с което художникът е известен в арт средите.

"В тази изложба показвам работи, които са от различни цикли и за първи път се експонират в България. Върху тези цикли работя от много години. Цикълът "Решението на Парис“ е вдъхновено от гръцката митология. Имам и цикъл "Съхранено време“, както и друг, наречен "Един къс земя“. Ще покажа и творби от цикъл "Пролет“. Работя с бронз, неръждаема стомана, посребрен и позлатен бронз. Вълнуват ме както героите на гръцката митология, така и отражението им в съвременния свят, защото аз мисля, че те влияят върху ценностите и емоциите на хората и до днес. А в "Нощен град“ ще видите съвременния човек – затворен в себе си, самотен, без комуникация с другите, независимо от развитието на високите технологии… Иска ми се посетителите да възприемат моята изложба като една прекрасна музика с различно темпо“. Това сподели днес при подреждането на изложбата Бойко Митков.

Бойко Митков е роден през 1954 година в пернишкото село Студена. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Илия Илиев през 1982 година. Има участия в повече от 80 изложби, по-голямата част от които в най-големите галерии в Европа – в Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Дания, Унгария. Той е единственият български скулптор, който е селекциониран в постоянната експозиция на Европейския парламент с творбата си "Метаморфоза“.