Малко се смущавам, защото втората книга винаги е най-важна и има очаквания, създадени от първата, но мисля, че ще ги оправдая. Това каза преводачът, редактор, радиоводещ и автор на сборника разкази "Тука е така" Або в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус".

Сборникът включва 14 разказа.

"Идеята беше да събера изконно наши си неща, които действително са неповторими в други страни и за които когато съм разказвал в чужбина, хората не вярват, че са се случили. Много от тези истории са конкретни, много от читателите ще си ги спомнят и ще се припознаят в тях. Разказал съм например за първия път, в който шофирах, което се случи, когато бях на 14 години. Един мой близък приятел, който е една година по-малък от мен, беше откраднал колата на баща си. Беше ни натоварил в колата пет-шест човека и когато излязохме на междуселския път, всички се изредихме да шофираме", разказа Або.

Той изказа специални благодарности на Деси Васова за корицата. "Исках корицата да бъде много хаотична, каквито са разказите и езикът вътре. Успяхме да постигнем този хаос по един много естетичен начин", заяви авторът.

"Тука е така" ще бъде пусната на книжния пазар във вторник, а премиерата й ще бъде на 18 април в 18:00 часа в клуб "Паве".  

Ася АЛЕКСАНДРОВА