Каква е историята на "Кока-кола" в България, любимата безалкохолна напитка в света?

Началото е в Атланта, Джорджия през 1886 година. Джон Пембъртън се опита да създаде освежаваща напитка за борба с умората, отпадналостта и главоболието. Получава се обаче сироп, който след смесване с вода се оказва най-освежаващата напитка в света. Напитката е наречена "Кока-кола".

През 1965 година стартира производството на "Кока-кола" в Пловдив. В България я въвежда предприятието "Тексим“. През юни тогавашният министърът на вътрешната търговия Георги Караманев прави първа копка на първия завод за кока-кола в България. Също така България става първата страна от бившия социалистически блок, която бутилира продукта. За първи път търговската марка "Кока-кола" се превежда на кирилица и присъства в различни промоционални кампании.

Тексим“ е единствено по рода си предприятие, което през 60-те години се разраства в стопански конгломерат с широка автономия извън рамките на плановото стопанство в страната. "Тексим“ създава т.нар. "задгранични“ фирми, организира транспортна дейност, притежава морска флотилия. Много по-късно става известно, че предприятието е свързано с Държавна сигурност и приходите му идват основно от търговия с оръжие за развиващите се страни.

През пролетта на 1965 г. към "Тексим“ е присъединено и Държавното предприятие за безалкохолни напитки (ДСП) "Български минерални води“. С ресурсите на "Тексим“ започва изграждането на нови пет завода за производство на газирани безалкохолни напитки. Представители на "Тексим“ влизат в контакт с "Кока-Кола“ и след одобрението на диктатора Тодор Живков двете предприятия сключват договор за производството на напитката в България, пише Албена Шкодрова в книгата си  "Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ. Пловдив".

В края на годината заводът започва производство на оранжада "Тексим“, а само няколко месеца по-късно излиза на пазара и първата бутилка кока-кола, произведена в източноевропейска държава. Макар напитката да се произвежда с вносен концентрат, вносът се финансира с насрещен износ на вино и други хранителни стоки, което прави сделката особено изгодна за режима, страдащ от постоянни дефицити в търговския баланс в конвертируема валута.

Българското правителство одобрява вноса на концентрат на Coca-Cola за следващите пет години.

През 1992 година компанията отваря първия си офис в България. Производството започва в Костинброд, най-големият производствен център на "Кока-кола" в България. Компанията получава наградата Инвеститор на годината за инвестиция на зелено в Костинброд на стойност над 20 млн. щатски долара.

"През 1959 г. в Москва руски интелектуалци ме поканиха на гости, като скришом ми довериха, че тази вечер на масата ще има някакво фантастично, невероятно питие, което домакините бяха получили с големи усилия и на висока цена... Направихме кръг и домакинът, с маниерите на древен заклинател, внесе в центъра на кръга една голяма бутилка, пълна с кафеникава течност, на която пишеше "Кока-кола“... появяването ѝ предизвика вълнение, почти равно на това пред свещенодействие", пише пък за напитката писателят Георги Марков.