Години наред българското висше образование е системно недофинансирано. Това заявиха представителите на Съвета на ректорите у нас на срещата с държавния глава, предаде репортер на "Фокус"

"Бяхме бомбардирани от най-различни реформи, които твърде често бяха лишени от логика и разум. През последните три години бяхме подложени на драстично намаляване на средствата, които се отделят от брутния вътрешен продукт за висшето образование".

"Качество, изграждане на университетски мрежи, задържане на академичен и административен състав, развитие на конкурентоспособна наука, развитие на конкурентоспособно висше образование няма как да стане без да се отделят достатъчен финансов ресурс от страна на държавата", категорични са те.

Те казаха, че до този момент висшите учебни заведения у нас не са получили "нито един лев" за заявените от парламента реформи с цел увеличаване на заплащанията на преподавателите. 

Представителите на Съвета на ректорите изразиха критична позиция за това, че са изправени пред дилемата за това да удовлетворят желанията на академичния състав за увеличение на заплатите, но с риск би това да доведе учебните заведения до фалит. 

И призоваха: "Обществото най-сетне да обърне поглед и към нас, защото години наред българското висше образование е недофинансирано, което означава и пренебрегвано от политическата власт в страната". 

Според тях критиките, че българското висше образование не осигурява необходимото качество не били основателни. От Съвета на ректорите настояват да има стипендии за българските студенти, а също така да има възможност за кариерно развитие у нас за завършилите, така че да няма изтичане на кадри в чужбина. 

Те казаха, че е прецедент държавни и частни университети да се обединят в своята борба за отстояване на право.