Тези избори са важни колкото всички останали. Моята надежда е, че поне за един период от време няма да бъдем отново в същата класна стая.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова след като чинно изчака реда си на опашката от граждани, желаещи да гласуват в 42 секция в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в столичния квартал "Изток", предаде репортер на "Фокус".

По думите ѝ разчита и се надява, че с нейния глас няма да има повече унизителни за нас, българските граждани, клопки като начин на управление. "Аз днес гласувах с надеждата за различен тип управление на България", каза още Йотова.

"Гласувах за един различен тип управление на България, в който да има ясни взаимоотношения между партиите с ясна програма какво трябва да се направи в следващите месеци, защото наистина има много работа", посочи тя.

"Нека да не бъдем толкова черногледи, все още не е завършил изборният ден", отговори Йотова на журналистически въпрос готово ли е Президенството за евентуален нов служебен кабинет, ако се наложи. "Не съм оптимист. Категорично. Особено и с поведението на партийните лидери днес в изборния ден. Но се надявам, че пък днес емоциите са на твърде висок градус и разумът ще победи", допълни Йотова.

"Аз днес гласувах за хората, от националните листи за представители на Европейски парламент, които са добре подготвени и знаят какъв е българският интерес и такива, които наистина ще бъдат коректив на Европейската комисия, а няма да отидат в Европейския парламент и безпрекословно да натискат копчето в съгласия с всичко. За хора, които действително искат Европа да върне лидерските си позиции", категорична бе Илияна Йотова.

"Много бяха сигналите за търговия с влияние, за купуване на гласове, но нека видим как ще протече изборният ден", каза вицепрезидентът на питане справила ли се е служебната власт с подготовката на вота 2 в 1. "За мен обаче има нещо незавършено в целия процес. Ние така и не разбрахме в полза на коя партия е имало опит за купуване на гласове, а това евентуално ще повлияе след това и на преговорите, и на крайните резултати", обясни Йотова. Попитана дали вътрешният министър е търсил контакт с президенството, за да говорят по темата, тя отговори че лично с нея Калин Стоянов не е разговарял.