До момента от началото на предизборната кампания има постъпи общо 583 сигнала, в това число и за евентуално за купен вот, както и за различни нарушения на изборния процес. Досъдебните производства са общо 100, като 34 от тях се работят в условията на бързо производство. Предполагам, че по-голяма част от тях няма да приключим тридневния срок и ще продължат да се разследват по общия ред.

Тази равносметка направи пред "Фокус" вътрешният министър Калин Стоянов час след края на изборния ден.

"Изборите ми показват това, че почти всички политически формации имат представители, които, за съжаление, залитат към способа купуване на гласове. Това е едно явление, което не може да бъде изкоренено изцяло, но смятам че МВР положи достатъчно усилия максимално да ограничи този процес", категоричен бе министър Стоянов.

Силовият министър обясни, че в деня на вота не се е наблюдавал засилен трафик по границите и автобуси за изборен туризъм. "От няколко дни наблюдаваме ситуацията и необичайно не се случваше", увери той.

На критиката от страна на вицепрезидента Илияна Йотова за това, че не са били обявявани партиите, за което евентуално е имало съмнение за купуване на гласове Стоянов отговори така: "Чух изявлението на г-жа Йотова. Ако мога да отговоря така - те имаха възможността да управляват със служебни правителства. Ситуацията е идентична с тази при служебните правителства. Тогава също имаше проведени няколко избора и нямаше нищо по-различно. Пак казвам, почти от всички политически формации си позволяват този способ, а именно купуването на гласове".

"Считам, че е доста рано да коментираме какви са вариантите след изборите, но те не са много - или служебно правителство, или редовен кабинет. България има крещяща нужда от стабилно редовно правителство, което да реализира политиките и националните интереси на България. Аз знам какво съм заложил като приоритети в министерството. Считам, че имаме възможността аз и моят екип да ги изпълним. Така че оттук нататък предстоят много разговори между много хора, в което аз със сигурност не участвам", категоричен бе Калин Стоянов.

"На 6 юни стана една година откакто съм на поста в качеството си на такъв и в служебно правителство, и в редовно", отбеляза министърът. "Нещата, които сме направили са наистина доста. Ако погледнем чисто социално по отношение на служителите на МВР,  мога да изброя няколко важни неща на първо четене. На първо място - увеличението с десет процента на заплатите, което извоювахме.  След това имаме 100% увеличение на възнагражденията на курсантите в Академията, имаме увеличение на паричните средства, които получават служителите със степен "доктор" и са преподаватели в Академията на МВР от 350 на 600 лева. Не на последно място идва и увеличението на порциона от 200 на 300 лева. Закупуването на множество техника, която и към момента продължава да пристига в Министерството на вътрешните работи - също. Предвидили сме и някои други социални пакети, което се надявам, че ще имам възможност да реализирам. Това, което сме постигнали, считам, че е много. По отношение на това, което не сме постигнали, считам, че оценката може да я даде някой друг и най-вече премиерите с които аз съм работил", категоричен бе Стоянов

За какво гласува Калин Стоянов?

"Гласувах доста рано в изборния ден и ситуацията беше много спокойна. Аз лично гласувах за едно по-добро бъдеще за България и управление, което да бъде прозрачно и предвидимо", сподели вътрешният министър.