Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, ще се проведе. Това информират от синдиката.

Ето каква позиция разпространиха те:

Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да приеме!

Председателят на Съвета на ректорите се позова на нашия протест и организира срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС. Проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО.

Така посочените 39 млн. лв. ги има в бюджета на МОН с постановление от края на март тази година и според МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени.

Днес предстои среща в МФ, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства. Помолили сме министър Цоков да покани и служебния премиер Главчев да участва в нея. Важно е да се запознае с истинските данни и справедливите искания на протеста. За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на ДВУ за увеличението на МРЗ за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв. (писмо, внесено в НС, МС, МОН, МФ на 29-11-2023 г.)

Напомняме, че Съветът на ректорите е съвещателен орган по ЗВО/чл.23. Социалните партньори по Кодекса на труда сме ние, синдикатите. Затова протест ще има, докато няма подписано национално споразумение и МС не обяви Постановлението за заплати на всички работещи, така, както е посочено в ЗВО! В противен случай така създадената ситуация е и тежък удар срещу върховенството на закона.