"След вчерашната среща при премиера беше направена първата стъпка за решаване на проблема. Защото това, което се случи в хода на обсъждането на разпределението на тези 39 млн. лева, за които вчера взехме решение да бъдат преведени на университетите, е една промяна в Закона за висшето образование, която всъщност ни задължи да направим ново разпределение на парите, които са нужни за увеличение на заплатите. В закона бе фиксирано асистентските заплати да станат 125% от средната брутна заплата за миналата година." Това каза служебният министър на образованието Галин Цоков.

"Заедно с това законът предвиждаше увеличение на заплатата на експерти и специалисти с висше и средно образование, които също да бъдат фиксирани спрямо брутната работна заплата за миналата година. И ние след 15 март сме работили точно по промените на закона, като тези 39 млн. лева, бяха предвидени за увеличаване на заплатите до 2100 лева от януари до 1 април, и те бяха подготвени в заключителните разпоредби на едно постановление, което ние отправихме към Финансовото министерство, откъдето не получихме финансова обосновка нито от единия финансовия министър, нито от служебния", допълни пред bTV Галин Цоков.

"При един разговор миналата седмица с финансовата министърка тя каза и пред мен, и пред синдикатите тогава, че няма ресурси в бюджета – средства, които могат да се използват за тези 168 милиона, които общо за нужни за това увеличение. И тогава ние тръгнахме да решаваме поне първата стъпка към решаване на проблема", разказа министърът.

Според него предложението е внесено не от Министерството на образованието, а от народни представители от различни парламентарни групи. На комисията по образование от всички партии е имало предложение за увеличение на заплатите.

"Това, което трябваше да направим, е да спазим закона и да направим тези разчети за преподавателските заплати", каза Цоков.

Няма как да кажем дали е можело да се предотврати, не определяме финансовите параметри в държавата, отговори министърът на въпрос дали е можел да предотврати недоволството на ректорите. Според министъра след конструиране на новия парламент трябва да се гласуват заплатите в университетите.

"Разговорите за бюджета през 2025 г. ще започнат още юли месец", каза той.

По отношение на матурите той обясни, че тази година няма да има съществени промени.