Тази година на Националното външно оценяване по български език, по-известно като матура, се падна една притча, добре позната на всички ви, "Приказка за стълбата". Смятам, че в навечерието на един от най-светлите празници, 24 май, е подходящо да си я припомним всички, макар че тя започва с "Посветено на всички, които ще кажат "Това не се отнася до мене". Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на служебното правителство, предаде репортер на "Фокус"

"Не мисля, че "Не се отнася до мен" е ясно, но мисля, че до всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски. Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта и да си спомня от къде е тръгнал", каза служебният премиер. 

"Ние имаме кратък хоризонт като служебно правителство, имаме и конкретна задача, но няма как да останем глухи и слепи за това, което искат от нас българските граждани", продължи той. 

Главчев коментира решението за отпускането на средства за увеличението на парите университетските преподаватели. Той каза, че една част от средствата вече са отпуснати. 

"Мисля, че много добре се случиха събитията с академичния състав, че решихме на наши заседания да отпуснем 80 млн. (бел. от ред. - лева), не само за академичния състав, а въобще за администрацията, за докторантите. Едните 39 мисля, че вече са постъпили по сметките. Остава и другите, въпрос на време е", заяви Главчев.

Главчев каза, че увеличението на заплатите на академичния състав е с около 290 лева, за докторантите са отпуснати 7,5 млн. лева, а за некадемичния състав увеличението във възнагражденията ще бъде 12%.

"Това показва какво ни е отношението към тази общност и се радвам, че това се е случило точно за 24-ти май", категоричен бе служебният премиер.