Извършват ли се фиктивни лекарски прегледи в ядрената централа? АЕЦ "Козлодуй“ съди медицинска сестра за половин милион лева. Според вече бившата служителка на територията на електроцентралата се извършват системни нарушения.

Наталия Станчева подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че Службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, твърди жената в ефира на NOVA..

"АЕЦ "Козлодуй" иска аз да онемея и ослепея, за да не виждам нарушенията. Не мога да си го позволя. Работниците не заслужават това отношение. В първия момент не можах да реагирам, защото не вярвах че може да се случи. Не допускам, че в страна от ЕС държавно предприятие ще си позволи да реагира по този начин, като поиска от гражданин сума, която е непосилна почти за никой в държавата. Каквото и да направя, не мога да събера парите", обясни Наталия Станчева.

"Подадох над 70 заявления за достъп за обществена информация. Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения. Едно от тях е, че в района на 5 блок има поликлиника. Там работех. Тя няма регистрация нито по Закона за лечебните заведения, нито по Закона за здравето. Контролните органи извършиха проверки. В протоколите е записано едно и също – наличие на незаконна медицинска дейност. Издадоха предписания. Преди години може би нормативната уредба в страната го е позволявала, но в последните 25 години правилата се промениха. В момента работодателят си е наел лекари, които извършват медицинското наблюдение на работещите в електроцентралата. Те са под пълен контрол от АЕЦ. Работодателят упражнява пълен контрол върху своите работници. Прегледите са фиктивни", категорична е бившата работничка в електроцентралата.

По думите ѝ служителите там се страхуват да си търсят правата.

"Съпругът ми работи там, но преди около месец го повика от ръководството и му съобщиха, че ако не престана да се занимавам с тях и той ще бъде уволнен", уточни жената.  

В позицията на АЕЦ "Козлодуй" се твърди, че искът е заведен от предишното ръководство, а настоящето ще анализира и ще вземе такова решение, с което да запази репутацията на дружеството и добрите практики във връзка с достъпа на информация. И допълват, че уважават правото на гражданите да бъдат информирани.