Международната неправителствена организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch защити бившата служителка на АЕЦ "Козлодуй" Наталия Станчева, срещу която централата заведе дело шамар за 500 000 лв. 

Припомняме, че тази седмица стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" е завела дело шамар за 500 000 лв. срещу бивша служителка, разкрила незаконна поликлиника. 

Бившата медицинска сестра в централата Наталия Станчева е подала десетки заявления за достъп до обществена информация, от които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва такива услуги на служителите.

Nuclear Transparency Watch заяви подкрепата си за Станчева със следната позиция, качваме я без редакторска намеса сега: 

"Завеждането от българската атомна централа на дело шамар с такъв огромен иск за несъществуващи вреди срещу гражданин, който се грижи за безопасността на българските и европейските граждани и за общата законност в отрасъла, е шамар за отговорността пред обществото и срам за ръководството на "АЕЦ Козлодуй". Контролираното от държавата дружество е отговорно за производството на електроенергия в полза на потребителите, а не за изразходване на средства за покриване на съдебните разноски по подобни заведени от него делa."

Петър Кърджилов от управителния борд на неправителствената организация обяви делото за "брутална, нечувана и невиждана досега наглост" от страна на държавното дружество АЕЦ "Козлодуй".

Утре от 8:30 пред Министерство на енергетиката ще има протест в подкрепа на Наталия Станчева.

"Да подкрепим Наталия и да призовем самозабравилите се наглеци в АЕЦ-а незабавно да оттеглят безобразния си и срамен за България иск", призова Кърджилов на профила си във Фейсбук.