Публичността, която се даде на делото срещу Наталия Станчева, и това, че случаят се превърна в новина, изигра роля за решението за оттегляне на иска. От ръководството на държавата са си дали сметка, че това дело не е добре да бъде водено. Това каза Иван Радев – член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той обясни, че искът от страна на държавно дружество към гражданин е прецедент. "Сумата безспорно подсказва, че става дума за дело "шамар“. За дело "шамар“ говорим, когато не се цели защита на някакъв легитимен правен интерес, а се цели да бъде сплашен някой и да бъде даден сигнал на всички останали да не се занимават с въпросното дружество, фирма, бизнесмен, олигарх. Дела "шамари“ най-често водят олигарси и бизнесмени със съмнителна репутация и никак не е добър сигнал, че държавно дружество е завело такова дело“, коментира Иван Радев. 

Той отбеляза, че по силата на европейски регламент Комисията за защита на личните данни е длъжна да защитава граждани, които подават сигнали за нарушения от страна на своите работодатели. "Това е класически случай на лице, което подава сигнал за нередност. Наталия Станчева се е обърнала към този орган. Тези нередности са потвърдени и трябва автоматично да се задейства законът и текстовете от директивата и да й бъде осигурена такава защита. Но това не се случва, докато не се намесим ние, медиите, и не подтикнем държавата да си свърши работата. Въпросът е защо единственият начин нещо да се промени е, едва когато то попадне в обсега на медиите. Защо има държавни органи, които не се задействат, освен когато има силен публичен натиск върху тях?“, попита Иван Радев. 

Той заяви, че в момента Европейският съюз се опитва да намери решение на проблема с делата "шамари“, включително чрез промяна на законодателството. Най-честата жертва на подобни дела са медии и журналисти.  

Един от показателите, че се касае за дело "шамар“, е, когато размерът на иска е необосновано висок. Радев даде примери с двата иска за по 1 милион лева, заведени през последните две години срещу медии.  

"Миналата седмица Mediapool спечели на първа инстанция дело, заведено от застрахователното дружество "Лев инс“ за 1 милион лева. Съдът напълно потвърди правотата на медията. "Еврохолд“ пък водеше дело срещу "Биволъ“. За щастие, там се стигна до извънсъдебно споразумение и делото е прекратено, отказаха се от претенцията си“, обясни Иван Радев.